Troben un niu de tortuga boba en una platja de Borriana

La major part d'ous han sigut depredats i s'hi han trobat rastres de rabosa

Restes dels ous trobats al niu de tortuga boba a Borriana
Restes dels ous trobats al niu de tortuga babaua a Borriana / Europa Press

Tècnics de la Fundació Limne han localitzat aquest dimarts un niu de tortuga boba (Caretta caretta) en una platja de Borriana. La troballa s'ha produït mentre es realitzava un estudi de les tortugues d'estany que habiten séquies pròximes a la mar i han albirat un clot remogut amb diversos ous oberts, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

El niu, segons ha explicat la directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, "presentava nombrosos rastres de rabosa, com petjades o excrements, la qual cosa fa pensar que no hi ha hagut una eclosió natural i que la major part d'ous han sigut depredats".

A la zona s'ha desplaçat un investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, Jesús Tomás, que ha inspeccionat el niu, retirant alguns ous sencers, encara que inviables, per al seu estudi posterior.

L'investigador ha destacat "la importància de la troballa i la necessitat d'implicar particulars i entitats conservacionistes en les xarxes de seguiment d'aquests nius". La localització primerenca d'aquests nius, segons Jesús Tomás, "és clau per a garantir l'èxit de les posades i algunes iniciatives europees, com el projecte Life MedTurtles, ja treballen en aquesta línia".

Sobre aquest tema, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental de Borriana, Bruno Arnandis, ha recordat que el municipi participa des de fa anys en la campanya Tortugues del Mediterrani. Des de l'Ajuntament valoren "molt positivament" la troballa i han instat la ciutadania a col·laborar en la detecció de tortugues nidificants i els seus nius en eclosió a través del telèfon d'emergències de Protecció Civil 112.

Segon cas aquest estiu

Es tracta del segon niu aparegut aquest estiu a les costes valencianes, després del localitzat a la platja del Saler (València). La tortuga boba és una espècie marina que es troba amenaçada, ja que la seua població es cataloga com a "vulnerable" en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i apareix en les llistes de la Directiva Hàbitats, en el Protocol sobre biodiversitat i Zepim i en els Convenis de Berna i Bonn.

També et pot interessar

stats