Naix la primera tortuga marina de l'únic niu registrat enguany a Espanya

Voluntaris i voluntàries vetlen les 24 hores del dia un centenar d'ous de tortuga babaua al parador del Saler

Naix la primera tortuga marina de l'únic niu registrat enguany a Espanya
Naix la primera tortuga marina de l'únic niu registrat enguany a Espanya / Fundació Oceanogràfic

Des d'aquest divendres, un grup de voluntaris i voluntàries vetla les 24 hores del dia l'únic niu de tortuga marina registrat aquesta temporada a Espanya, amb un centenar d'ous de tortuga babaua (Caretta caretta). Es tracta del Campament Tortuga 2022, emplaçat al costat del forat 17 del camp de golf del parador del Saler, a la ciutat de València, en una iniciativa coordinada pel mateix parador i l'ONG Xaloc.

El niu es va detectar a la platja de Guardamar del Segura (Baix Segura) el passat 26 de juliol amb 131 ous, 31 dels quals es van traslladar a la Fundació Oceanogràfic, on es va comprovar que només dos eren fèrtils. I només un d'ells ha aconseguit tirar endavant a l'aquari, precisament aquest divendres.

Després d'eixir de l'ou, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han procedit a pesar a l'única tortuga supervivent, d'uns 13 grams i l'han depositada en una gaveta amb llit d'arena de platja, en una zona climatitzada i fosca, on es mantindrà fins que esgote l'aliment que li proporciona el vitel de l'ou.

D'allí passarà a un tanc de l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals de la Mar (ARCA de la Mar), especialment adaptat per als nounats, on començarà a rebre la primera alimentació i a exercitar-se en habilitats de busseig .

Evitar la interferència de turistes o curiosos

El centenar d'ous restants es troben al Saler, custodiats pels voluntaris i voluntàries de Xaloc, per tal d'assegurar el correcte desenvolupament dels embrions. L'objectiu és garantir el naixement de les cries d'aquesta espècie marina amenaçada, evitant la possible interferència de turistes o curiosos en plena època estival

Encara que es desconeixen les causes del baix percentatge de naixements del niu de Guardamar del Segura, es contemplen diversos factors com la inexperiència de la femella o l'elevat nombre d'ous de la posta, uns fenòmens que s'estan estudiant per a tractar de comprendre el procés de colonització de les tortugues marines en les nostres costes.

Es tracta de la cinquena ocasió en què s'instal·la aquest campament en el Parador del Saler, que ha acollit aquest tipus d'iniciativa des de 2014 cada vegada que han aparegut nius de tortuga marina en la costa valenciana, segons ha explicat Paradors d'Espanya.

L'ampli esforç que es dedica a aquesta iniciativa es deu al fet que aquesta espècie marina es troba amenaçada. La tortuga babaua està cataloga com a espècie "vulnerable" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

El Campament Tortuga 2022 comença a funcionar quan els especialistes consideren que comença a haver-hi possibilitats d'eclosió dels ous. Les tasques de vigilància, iniciades aquest divendres, continuaran fins que es produïsca el naixement de totes les tortugues, previst per a finals de setembre.

També et pot interessar

stats