Troben dos projectils més de la Guerra Civil en el campanar de l'església del Carme

Es desconeix l'origen amb exactitud, però podria correspondre a l’època de la Guerra Civil o, fins i tot, a la del Francés

Esglèsia de la Santíssima Creu, o parròquia del Carmen, situada en la plaça del Carmen de Valencia
Parròquia de la Santíssima Creu, a l'antiga església del Carme, situada a la plaça del Carme de Valencia / Alberto Saiz (Europa Press)

L’equip de restauració de la parròquia de la Santíssima Creu del Carme de València ha trobat aquest divendres en el campanar de l'església dos nous projectils d'artilleria que podrien correspondre a l'època de la Guerra Civil i fins i tot podrien ser anteriors.

La unitat artificiera de la Policia Nacional s'ha dirigit a la zona per avaluar la situació, segons ha informat l'Arquebisbat de València en un comunicat.

El 21 d'abril, durant aquests mateixos treballs, van descobrir un altre artefacte. En aquest cas, no estava sencer i el van retirar íntegrament els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax), després de bloquejar l'activador, atés que encara contenia restes de càrrega explosiva.

L'origen de l’artefacte es desconeix "amb exactitud", ja que podria correspondre a l'època de la Guerra Civil o fins i tot ser anterior, de la Guerra del Francés, com en altres temples de València.

L'artefacte estava en un forat a la part superior dreta del campanar, de 45 metres d'altura, completament incrustat, i "no comportava gens de perill". No obstant això, no l'havien descobert perquè fins ara no s'havien fet obres ni s'havia accedit a la zona mitjançant la instal·lació de bastides.

A principis de març van començar les obres de restauració del campanar, que data del segle XVII, encara que el temple és del segle XIII, un dels més antics de la ciutat, que pertanyia al Reial Monestir del Carme.

Amb els treballs, que està previst que es prolonguen fins al pròxim estiu, es rehabilitarà el cap de dalt del campanar, que estava "deteriorat" i havia tingut alguns despreniments. El campanar estava "algun temps" amb una malla protectora per a evitar el despreniment de les motlures, algunes de les quals havien arribat a caure al carrer i "podrien ser perilloses".

Les obres van començar després d'obtindre el permís sol·licitat a la Generalitat , atés que el temple i el campanar estan catalogats com a bé d'interés cultural (BIC) i per això la parròquia va haver de presentar també un projecte d'intervenció.

També et pot interessar

stats