Troben microplàstics en llet materna per primera volta

Els científics recorden que els beneficis de la llet materna són incontestables i que la contaminació d'aquests químics és inevitable també en la llet industrial

Troben microplàstics en la llet materna
Troben microplàstics en la llet materna / Timothy Meinberg

Si la salut del planeta està en perill, inevitablement, lligat també ho està la dels éssers humans. Un equip de científics italians han revelat, per primera volta, la presència de microplàstics en la llet materna. Un descobriment especialment simptomàtic de l'estat de contaminació de la Terra que, a més, preocupa els científics pels efectes nocius per a la salut que aquests components químics tenen en les primeres setmanes de vida.

L'estudi, que va analitzar la llet de 34 mares, va detectar plàstics de menys de 0,01 mm en la llet de 26 de les mostres. Els microplàstics més abundants estaven compostos per polietilé, clorur de polivinil i polipropilé. Uns compostos que s'acumularien en el nostre organisme, per tant, des d'estats molt primerencs de la vida, i que tal com detalla l'informe, té preocupants efectes per a la salut. La toxicitat d'aquests químics ha sigut demostrada per diversos estudis en animals, organismes marins i també en cèl·lules humanes.

L'informe analitzava també dades estadístiques per a extraure possibles connexions entre l'estil de vida o els hàbits alimentaris de les mares i la composició de la seua llet. Però l'equip de científics no va trobar cap relació significativa i, per tant, va concloure que la presència omnipresent d'aquests químics al planeta fa que "l'exposició humana siga inevitable".

"Les mares estan exposades diàriament a una gran varietat de químics presents en l'ambient, per exemple, a través d'aliments, begudes i productes de cura personal", especifica l'estudi, "l'ús generalitzat de plàstics determina la inevitable exposició humana als seus subproductes, inclosos els microplàstics, que ingressen a l'organisme humà principalment per ingestió, inhalació i contacte dèrmic.

L'informe recorda, això no obstant, que els beneficis de la llet materna per als nadons continua sent incontestable, i que l'exposició a la ingesta de microplàstics difícilment es pot evitar amb la substitució d'aquesta per altres productes industrials.

La conclusió d'aquesta investigació és una altra prova que la contaminació del planeta envaeix ja la pràctica totalitat d'organismes que l'habiten, i nosaltres, no en som una excepció. De fet, un altre estudi d'un equip de pneumologia de l'Hospital d'Elx va trobar restes de microplàstics en les vies respiratòries i els pulmons de dos de cada tres casos analitzats.

També et pot interessar

stats