Troben més de cent gambetes d'aigua dolça a la desembocadura del Millars

La presència dels crustacis és un indicador de la qualitat de l'aigua d'aquest paratge protegit.

La gambeta d'aigua dolça és un crustaci endèmic que viu en aigües de qualitat excel·lent.
La gambeta d'aigua dolça és un crustaci endèmic que viu en aigües de qualitat excel·lent.
05 d'abril 2019 - 20:58

Tècnics del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient del Centre de Recerca Piscícola d'El Palmar han trobat més d'un centenar de gambetes d'aigua dolça de l'espècie Palaernonetes zariquieyi a la Gola Fonda del paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. Es tracta d'un indicador de la bona qualitat de l'aigua de la zona, segons informa el Consorci del Riu Millars en un comunicat. 

La gambeta d'aigua dolça és un crustaci endèmic de la península Ibèrica que habita en aigües continentals de la costa amb poc corrent. Es poden trobar en la zona que va des del delta del riu Ebre, a Tarragona, fins al cap de Sant Antoni, a Alacant. Els biòlegs expliquen que la presència de poblacions de Palaernonetes està relacionada amb ecosistemes aquàtics amb una qualitat d'aigua excel·lent, ben oxigenada i amb nivells molt baixos de substàncies tòxiques. 

Més gambúsies que fartets

En la mateixa prospecció que ha permés detectar les gambetes, s'han capturat més de 200 gambúsies i només una femella de fartet. La Gamusia affinis és una espècie exòtica d'aigua dolça procedent de Nord-amèrica que es va introduir als aiguamolls mediterranis per a combatre el paludisme, però que depreda els peixos autòctons com el fartet. 

El febrer de 2018, es van alliberar en la Gola Fonda 200 fartets (Aphanius iberus), en perill d'extinció, per a recuperar la població de la zona. En comprovar el desequilibri entre les colònies de tots dos peixos, els tècnics han decidit tornar a prospectar el paratge a finals de primavera i començament de l'estiu per a comprovar si es manté la desproporció d'individus entre fartets i gambúsies. Si és així, valoraran si cal reforçar la població de peixos autòctons en febrer de 2020. 

També et pot interessar

stats