El Tribunal Suprem ordena, 17 anys després, la readmissió de la professora casada amb un divorciat

El bisbat la va excloure de la relació de docents després de casar-se amb un divorciat, un fet que la professora denuncià als tribunals.

El Tribunal Suprem ordena, 17 anys després, la readmissió de la professora casada amb un divorciat
El Tribunal Suprem ordena, 17 anys després, la readmissió de la professora casada amb un divorciat

La professora de Religió Resurreción Galera, dèsset anys després de no haver sigut renovada en un col·legi públic per haver-se casat amb un divorciat, s'ha reincorporat aquest dilluns al CEIP Ferrer i Guardia en compliment de la sentència dictada l'any 2016 pel Tribunal Suprem.

Galera va treballar com a professora de Religió i Moral Catòlica en dos col·legis públics des del curs 1994-1995 fins al 2000-2001, prestant els seus serveis per al Ministeri d'Educació a proposta del bisbat de la diòcesi d'Almeria. Al setembre del 2001, contragué matrimoni amb un divorciat, per la qual cosa, el bisbat la va excloure de la relació de professors proposats per al curs 2001-2002, un fet que la professora va denunciar als tribunals.

El Tribunal Suprem ordenà la readmissió de la docent després d'anul·lar la sentència en una interlocutòria prèvia del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i declarar que el fet de no haver comptat amb la docent per al curs escolar 2012-2013 era constitutiu "d'un acomiadament nul per violació de drets fonamentals". No obstant això, no va ser fins el passat mes de juliol quan el Ministeri d'Educació traslladà al Jutjat Social núm. 1 d'Almeria que Galera s'incorporaria aquest curs en l'esmentat centre docent, ubicat en el barri de La Cañada de San Urbano d'Almeria.

La sentència ja estava sent executada parcialment des del 22 de febrer a l’espera de la reincorporació efectiva, data des de la qual la professora estava cobrant el sou mensual de manera íntegra.

Així mateix, el Ministeri d'Educació li ha abonat els salaris de tramitació des de setembre del 2012, i ha compensat la quantia amb el sou percebut per altres treballs remunerats.

L'execució de la sentència, ordenada pel Jutjat Social núm. 1 d'Almeria, va arribar després de nombrosos recursos, en aquest cas del mateix ministeri i, després, d'incomptables recursos del bisbat d'Almeria en contra de la readmissió després que el jutge rebutjara les causes d'"impossibilitat material i legal" al·legades pels demandats per a no complir la resolució ferma de l'alt tribunal. Aquests recursos se centraven, per part del bisbat, en el fet que el lloc de treball executant es trobava "cobert per dos professors en règim de contractació" i, per part del ministeri, en el fet que Resurrección Galera no tenia "la preceptiva missió canònica" o "vènia" que l'habilitaria per a la docència de l'assignatura de Religió.

Francisca Fernández, delegada territorial d'Educació de la Junta a Almeria, aquest dilluns ha fet declaracions als mitjans de comunicació donant la "benvinguda de nou a la plantilla docent" a la professora i recordant que la resolució judicial reconeix el seu dret a continuar sent part de la plantilla docent de Religió.

Fernández ha afirmat que la Conselleria d'Educació andalusa "sempre ha estat" a disposició del que determinaren el ministeri i el bisbat, i que, per part del govern andalús, no ha existit mai "cap problema", sinó que s'ha facilitat la incorporació de Galera al que és "ja una situació de ple dret". A més, ha lamentat "la situació produïda durant tots aquests anys" i ha reiterat que la "conselleria no hi ha tingut res a veure".

També et pot interessar

stats