El Tribunal Suprem estima que els cabals ecològics del Tajo han d'entrar en vigor ja i no escalonadament fins al 2027

Mazón afirma que el Consell al·legarà contra la sentència i "plantarà batalla"

Transvasament del Tajo
Transvasament del Tajo / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de maig 2025 - 18:51 Actualitzat: 14 de maig 2025 - 21:46

El Tribunal Suprem ha determinat que els cabals ecològics del Tajo no es poden assolir de manera escalonada fins a l'any 2027 en el tram que va de l’embassament de Bolarque, a Guadalajara, al de Valdecañas, entre les províncies de Toledo i Càceres, ja que són zones protegides i han d'entrar en vigor de manera immediata. Una decisió que podria afectar el futur del transvasament Tajo-Segura.  

La sentència, amb data 6 de maig del 2025, que ha facilitat la Xarxa del Tajo, és conseqüència del recurs contenciós administratiu interposat per la Plataforma en Defensa dels Rius Tajo i Alberche i pel Grup d'Acció per al Medi Ambient (GRAMA) contra l'aprovació del pla hidrològic per al tercer cicle de planificació de la part espanyola de la demarcació hidrogràfica del Tajo (2022-2027).

El Suprem ha estimat parcialment el recurs que ha presentat la plataforma, que ha sol·licitat impugnar la determinació dels cabals ecològics que es du a terme en el pla hidrològic per al tercer cicle de planificació del Tajo, i ha declarat "la nul·litat de totes les previsions contingudes en el pla hidrològic de la part espanyola de la demarcació hidrogràfica del Tajo en les quals [...] es preveia la possibilitat d'exceptuar el compliment dels objectius mediambientals en les masses d'aigua vinculades a zones protegides d'hàbitats i espècies, en les quals, a més, no s'hagen identificat els seus objectius ambientals particulars".

En la resolució, l'alt tribunal ha determinat que els plans hidrològics han de definir els objectius mediambientals que s’han d’aconseguir respecte al bon estat de les masses d'aigua i incorporar els objectius ambientals específics de les masses d'aigua vinculades a les zones protegides que deriven de la normativa reguladora de cadascun dels tipus de zones protegides. Ha afegit que els objectius mediambientals específics de les zones protegides vinculades a les masses d'aigua no són susceptibles de cap pròrroga ni de disminució del rigor quant als objectius.

Segons la Xarxa del Tajo, “a partir de hui mateix, el Ministeri per a la Transició Ecològica hauria d'implementar en l'eix del Tajo els cabals ecològics que va postergar al 2027” i ha afegit que d'esta manera quedaria sense valor la modificació i l'esborrany de reial decret per al 2025 de les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura, presentat la setmana passada, ja que s'haurien d'actualitzar els valors traspassables, tenint en compte els cabals ecològics del 2027.

Mazón afirma que donarà la batalla

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat este dimecres que la sentència "posa en valor una llei roín del govern socialista d'Espanya, i per tant els tribunals apliquen esta llei roín que volem canviar i que és la que està acabant amb el nostre futur". Així, el cap del Consell ha acusat els diputats del PSPV i de Compromís d'haver votat esta setmana en contra del transvasament Tajo-Segura al Congrés.

A més, ha afirmat que el Consell al·legarà contra la sentència i "plantarà batalla", i que "tan prompte com el Partit Popular arribe al govern d'Espanya", canviarà la llei, perquè —ha insistit— "l'aigua és de tots".

García-Page celebra la decisió

En conéixer el contingut de la sentència, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha considerat que l'alt tribunal "està sent coherent" amb este sext pronunciament en la mateixa línia, i ha dit que s’han d'establir mesures per a garantir un cabal ecològic més gran en el Tajo al pas de la província de Toledo.

Page ha recordat que, amb la decisió del Suprem, la comunitat autònoma de Castella-la Manxa és la que guanya una victòria que “ha costat moltíssim temps, esforç i colps polítics” i ha assegurat que és el moment que “en el Llevant” comence a pensar-se en l’aigua dessalada: “És una nova sentència que tanca extraordinàriament i blinda una posició irreversible. I és que, es posen com es posen, el transvasament és història tal com es considera".

Asaja diu que la sentència tindrà un impacte negatiu en la producció

El secretari tècnic d’Asaja Alacant, Ramón Espinosa, ha manifestat als micròfons d'À Punt en conéixer la sentència del Suprem que és preocupant que puguen prendre’s decisions sobre el cabal dels rius en l'àmbit autonòmic utilitzant la via dels espais protegits, i per això ha remarcat la importància que el govern espanyol pose en marxa una política hídrica centralitzada.

La resolució —ha assegurat— “és una prova més d’esta situació insostenible” i tindrà un impacte negatiu en la producció del camp de les comarques alacantines.

També et pot interessar

stats