Treballs de neteja a la desembocadura del riu Segura a Guardamar

En breu s'instal·laran unes reixes a les séquies dels voltants per a contindre la brutícia que va a parar a l'antic llit del riu.

La Confederació Hidrogràfica del Segura retira cada any tones de residus a la desembocadura del Segura
La Confederació Hidrogràfica del Segura retira cada any tones de residus a la desembocadura del Segura

La Confederació Hidrogràfica del Segura està realitzant aquests dies la neteja de l'antic llit del riu Segura a la desembocadura, a Guardamar de Segura. Any darrere any arriben milers i milers de residus flotants, la majoria plàstics, vidres i papers, abocats, en més del 90 per cent dels casos, per l'ésser humà. A aquesta zona de la desembocadura és on més brutícia s'acumula perquè s’hi forma un coll de botella on van a parar les deixalles provinents de set séquies o assarbs de la zona. 

L'alcalde de Guardamar del Segura, José Luís Sáez, en declaracions a À Punt Mèdia, ha dit que la Confederació Hidrogràfica del Segura ha demanat a les diferents comunitats de regants i als seus municipis que instal·len en les pròximes setmanes reixes de contenció en cadascuna de les séquies "per a poder controlar millor aquests abocaments i que cada municipi se'n puga fer càrrec". Sáez considera que la situació és "lamentable", dona una mala imatge al turisme i apel·la al comportament cívic per a evitar que aquests residus arriben a la desembocadura.

A la zona hi ha un mur de contenció de 70 metres de llargària que impedeix que la brutícia arribe a la mar. Segons Ecologistes en Acció d'Alacant, la Confederació Hidrogràfica del Segura va instal·lar fa uns anys unes xarxes per a frenar l'arribada de residus. El problema, segons Carlos Arribas, portaveu d'aquesta organització ecologista, és que des del 2015 "ningú s'ha ocupat de retirar-los ni deixar la zona en bones condicions" i això pot resultar contraproduent especialment en èpoques de riuades. Carlos Arribas considera que a més de conscienciar la població "cal fer polítiques mediambientals com ara les que proposa la Unió Europea, que es marca com a objectiu per al 2025, que el 95 per cent del plàstic s'haurà de recollir de manera selectiva". Això suposa la implantació de sistemes de recollida efectius. "Ara per ara -diu- els contenidors grocs arrepleguen un 20 per cent dels envasos i la resta van a l’abocador o s'escampen en zones com puga ser l'antic llit del riu Segura a la desembocadura".

És la segona neteja de la desembocadura que fa la Confederació Hidrogràfica del Segura en 10 mesos. Aquest organisme també fa una crida a la ciutadania per a evitar els abocaments i afirma: "És una tasca de tots els habitants de la conca el manteniment de les condicions òptimes de salut que disfruta el riu en l'actualitat". 

També et pot interessar

stats