El trastorn bipolar afecta 100.000 persones a la Comunitat Valenciana

Aquest dijous se celebra el dia mundial d'aquesta malaltia que condiciona molt la vida d’aquelles persones que la pateixen

Trastorn bipolar
Imatge de l'interior d'un centre mèdic / À Punt NTC

El dia mundial del trastorn bipolar se celebra aquest dijous. La data es va triar perquè és el dia en què va nàixer el pintor Vincent van Gogh, que pòstumament va ser diagnosticat amb la malaltia. Pacients i associacions demanen a la ciutadania que s'informen millor sobre el trastorn bipolar, una malaltia que dificulta i condiciona la vida d’aquells que la pateixen. S'estima que a la Comunitat Valenciana més de 100.000 persones patirien bipolaritat; al món, es calculen 140 milions, però no tots estan diagnosticats.

El trastorn bipolar produeix canvis abruptes de comportament, passant d’una terrible depressió a un alt nivell d’optimisme de forma quasi simultània. “En els moments hipomaníacs o maníacs jo em creia el rei del món; de fet, jo soc molt emprenedor i he muntat moltíssimes empreses”, ens conta Pablo, diagnosticat amb el trastorn, “però quan ha arribat un moment en el qual hi ha hagut algun escaló que jo no he pogut, he tractat de no entrar a l’empresa en tres dies”.

La clau, tant per a detectar-la com per a tractar-la, està en la formació. Josep Ribes, psiquiatre de la unitat de malalties afectives, incideix en la importància de la família a l’hora d’observar el comportament de les persones afectades, ja que són “canvis del funcionament de la persona, que són canvis molt cridaners i molt freqüents” que s’han de detectar. Per a Isabel Gómez, gerent de l’Associació Valenciana de Trastorn Bipolar, “l’entorn ha de conéixer-los per saber com portar la malaltia, perquè si no la malaltia ens portarà a la resta”.

I en el dia internacional d'aquest trastorn, els pacients tenen clar quin missatge volen transmetre: que no són perillosos, que pateixen la malaltia i que els condiciona molt.

També et pot interessar

stats