El trànsit dels aeroports valencians continua aconseguint bones dades al setembre

El sector turístic afirma que ha sigut un gran estiu en xifres, però no en resultats empresarials a causa de l’increment dels costos

Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández
Aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández / Raúl Urbina (Europa Press)

Els grans aeroports valencians continuen sumant bones dades. L’aeroport de València ha registrat el millor setembre de la seua història, i en el que va del 2022 ha recuperat el 93% del trànsit que es va registrar el 2019, abans de la pandèmia. Això significa que el recinte ha sumat 6.119.794 passatgers de gener a setembre i 811.440 passatgers en l’últim mes, un 2,5% més que al setembre del 2019.

També l’aeroport d’Alacant-Elx Miguel Hernández ha registrat molt bones xifres enguany, recuperant el 85,4% del flux aeri de l’any 2019: 10.093.579 passatgers durant els primers nous mesos de l’any i 1.365.590 al setembre.

En ambdós casos continua sobreeixint el mercat nacional, amb 258.035 viatgers registrats al setembre a València i 1.154.905 a Alacant-Elx. Això suposa un increment del 30,7% respecte al mateix mes del 2019 en el primer cas, i la recuperació del 82,5% del trànsit de setembre del 2019.

El trànsit internacional, per la seua part, continua guanyant terreny. A València es recupera un 93,6% dels viatgers registrats al setembre del 2019 amb un total de 551.861 passatgers, mentre que a Alacant-Elx el trànsit internacional continua sent majoritari, amb 1.154.905 passatgers, que suposen un 82,5% del trànsit de setembre del 2019. 

Unes xifres que constaten que el sector turístic va recuperant-se després de la crisi de la covid, cosa que ja es desprenia del balanç publicat per l’Institut Nacional d’Estadística fa tot just una setmana. 

Gran estiu en ingressos, però no en marges

Aquesta afluència de visitants a la Comunitat Valenciana s’ha traduït en unes bones xifres per al turisme, segons l’informe de dades del tercer trimestre que ha fet públic aquest dimarts l’associació d’empreses del sector Exceltur. Un informe que va en línia amb les dades que ha anat oferint el sector sobre l'activitat turística de l'estiu passat.

En el document indiquen que “les ànsies per viatjar s’han desbordat aquest estiu” i això ha fet que se superaren les seues expectatives amb moltes vendes d’última hora. Però al mateix temps es lamenten que aquest increment de clientela ha sigut a costa de consolidar-se la reducció de marges i resultats empresarials a causa de la pujada dels costos.

Així, el PIB turístic del tercer trimestre del 2022 ha pujat un 2,7% respecte al del mateix període del 2019 i ha suposat el 72,2% del creixement del PIB nacional del tercer trimestre perquè ha augmentat en 15.000 milions d’euros, mentre que el creixement del PIB espanyol en aquest període ha sigut de 21.000 milions. 

Hi ha diferències dins del sector, on els hotels són els més afavorits, ja que han augmentat en un 9,2% els ingressos entre juliol i setembre respecte al tercer trimestre del 2019, especialment els hotels vacacionals de costa, que han experimentat un creixement del 9,9%. 

Pel que fa a la procedència del turisme, durant el tercer trimestre d’enguany ha pujat el turisme nacional respecte a l’internacional, però aquest últim ha augmentat la despesa. 

La conclusió de l’informe és que "ha sigut un gran estiu en termes d’ingressos, però no de marges ni de resultats", perquè els costos —energètics, de subministraments i laborals— han augmentat més que els preus. 

També et pot interessar

stats