La transició energètica, a anàlisi en 'La qüestió'

La representant del clúster de l’automoció a la Comunitat Valenciana ha explicat que el sector “anirà adaptant-se” als canvis anunciats i ha reclamat ajudes.

La transició energètica, a anàlisi en \'La qüestió\'
La transició energètica, a anàlisi en 'La qüestió'

Amb la incertesa sobre què passarà aquest dissabte a França, després d'una nova jornada de protesta sindical conseqüència de les mobilitzacions dels Jupetins Grocs, La qüestió ha abordat aquest divendres el canvi de model energètic. En una setmana en la qual mig món mira cap a la la Cimera del Clima (COP24), que s'ha celebrat aquesta setmana a la localitat polonesa de Katowice, periodistes, veus expertes i divulgadors i divulgadores han analitzat en el programa de reflexió d'À Punt com serà l'energia del futur.

En companyia dels periodistes Maria Josep Picó, Javier Gregori i Luis Merino, i el divulgador Andreu Escrivà, durant el programa s'ha parlat de qüestions com ara la responsabilitat empresarial en aquest “canvi de mentalitat” i les ferramentes disponibles per a la ciutadania; i s'han repassat algunes iniciatives, tant de l'àmbit privat com des de les administracions locals, com és el cas d'Albalat dels Sorells i el projecte Albalat 0,0, o d'Aras de los Olmos, que serà la primera població espanyola a desconnectar-se de la xarxa elèctrica.

Transició energètica “justa”

L'anomenada “guerra contra el dièsel” i els canvis que això pot suposar en el sector de l'automoció han sigut també analitzats amb Mònica Alegre, representant del clúster de l’automoció a la Comunitat Valenciana. Preguntada pels últims moviments de grans multinacionals que estan tancant o eliminant torns de treball a Europa, com és el cas de Ford, que ha anunciat el tancament de la planta a França, Alegre ha aclarit que “són mesures que cal prendre” i ha reclamat “alguna ajuda en infraestructura” per al canvi de model. Així mateix, ha matisat que “a la Comunitat Valenciana podem anar adaptant-nos” a aquests canvis que s'anuncien “no només en el sector de l'automoció, sinó en la mobilitat en general”.

En aquesta línia, David Sandoval, president de Greenpeace Espanya, ha recordat la importància de fer una transició energètica “justa”, de manera que el pes del canvi no recaiga en les treballadores i els treballadors, ja que molts sectors resultaran perjudicats, i això, “cal compensar-ho”, d'igual manera que s'ha de buscar compensació per a països insulars amenaçats de desaparéixer amb el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats