Transició Ecològica lliurarà l'informe sobre la variant sud de Pedralba que li reclamava la Diputació de València

La corporació provincial condiciona la decisió sobre el futur de la infraestructura a l'aclariment de la Conselleria sobre el PORN del Túria

La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica Mireia Mollà
La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica Mireia Mollà / À Punt NTC

La Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica es pronunciarà oficialment sobre la viabilitat mediambiental de la variant sud de Pedralba (els Serrans), la solució que va projectar la Diputació de València per a traure el trànsit del municipi i que ha derivat en una controvèrsia amb l'òrgan provincial.

Transició Ecològica ha acceptat la recomanació del Consell Jurídic Consultiu (CJC) perquè entregue una resposta a la corporació sobre com l'afecta el nou Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Túria (PORN) publicat a l'agost, segons ha confirmat a À Punt la titular del departament, Mireia Mollà, després de reunir-se amb el president de la Diputació, Toni Gaspar.

En un informe conegut el passat 21 de gener, el CJC situava la nova ordenació mediambiental, el PORN, per damunt de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) amb què s'havia tirat avant el projecte, si bé instava a la Conselleria de Mollà a aclarir la situació a la corporació provincial. La Diputació de València havia advertit al CJC que havia reclamat sense èxit aquest aclariment en tres ocasions prèvies a la Conselleria.

Cap de les parts sembla disposada a assumir el cost polític d'un nou ajornament o la suspensió de la infraestructura, una reivindicació clau per al municipi que arrossega sis anys de retard des que s'aprovà en 2014.

L'òrgan promotor i substantiu de la carretera és la Diputació de València Mireia Mollà - Consellera d'Agricultura i Transició Ecològica

"L'òrgan promotor i substantiu de la carretera és la Diputació, que ha de decidir les accions que prendrà en aquest cas. El CJC diu que s'hauria de desistir, però no som nosaltres els que hem de prendre la decisió", ha explicat Mireia Mollà als micròfons d'À Punt, als quals ha confirmat el rebuig a la infraestructura com es planteja actualment i ha apel·lat al PORN per a "prioritzar alternatives que no passen per la zona longitudinal del riu".

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha condicionat la resposta de la corporació a l'informe de la Conselleria i ha qualificat de "productiva" la reunió després del compromís de Mollà d'un informe tècnic.

"A la Diputació li agradaria resoldre demà el tema de Pedralba, però no fem miracles, ni podem saltar-nos les normes", ha declarat Gaspar mentre es definia al costat de les reivindicacions del veïnat, si bé ha recordat que sobre la corporació provincial recau la decisió, però no recau cap obligació.

Els agradaria resoldre demà el tema de Pedralba, però no fem miracles ni podem saltar-nos les normes Toni Gaspar - President de la Diputació de València

A les portes de la Conselleria esperava la tercera part interessada, l'alcaldessa del municipi Sandra Turégano, del Partit Popular, la formació que va impulsar la infraestructura, per a manifestar el seu malestar per no haver sigut convidada a la nova reunió i d'haver-se assabentat "per la premsa".

"Pel cor del nostre municipi passa un milió de vehicles a l'any" ha denunciat Turégano, que ha exigit una resposta immediata i manifestat la determinació del consistori "d'arribar fins al final". "Hi ha tres actes judicials amb mesures cautelars per la immediata execució de la carretera i és un despropòsit que no s'estiga fent ja", ha lamentat l'alcaldessa.

També et pot interessar

stats