Les tovalloletes humides tornen a aparéixer a la platja del Primer Muntanyar, a Xàbia

Són l'enemic número 1 del clavegueram d'aquesta població de la Marina Alta.

El tram del litoral del Primer Muntanyar de Xàbia ha amanegut aquests dies ple de restes de tovalloletes humides
El tram del litoral del Primer Muntanyar de Xàbia ha amanegut aquests dies ple de restes de tovalloletes humides

El tram del litoral del Primer Muntanyar de Xàbia, més prop de la desembocadura del riu Gorgos, ha amanegut aquests dies ple de restes de tovalloletes humides. No és la primera vegada. Cada cinc o sis mesos, el paisatge torna a embrutar-se de centenars de restes sintètiques de tovalloletes. Moltes vegades coincideix quan hi ha hagut temporal de pluja, com ha passat dies arrere. Aquesta aigua col·lapsa el clavegueram i, junt amb les aigües residuals i les tovalloletes que han tiran al vàter, afloren surant a la mar o apegades a les roques de la platja. 

El teixit d'aquestes tovalloletes humides d'ús cosmètic o sanitari acaba per obstruir canonades i les bombes d'aigua residual. A Xàbia hi ha 30 bombes i cada cert temps es paralitzen pel col·lapse, i a vegades acaben per rebentar. 

Molts veïns no són conscients que aquest tipus de producte, encara que moltes vegades es ven com a biodegradable, en realitat és fibra sintètica altamemnt contaminant.

L'Ajuntament de Xàbia ha fet una campanya per conscienciar el veïnat de no llançar les tovalloletes a l'inodor, perquè el problema ja és greu. Desembossar els taps que es formen al clavegueram i reparar les avaries són milers d'euros. A això cal afegir la contaminació del fons marí i de les platges. 

També et pot interessar

stats