Tot el que has de saber per a entendre l'etiqueta de la crema solar

L'eficàcia d'un protector solar depén de diferents factors i en cada persona el grau de cobriment és diferent

L'etiqueta dels protectors solars explica les propietats del producte
L'etiqueta dels protectors solars explica les propietats del producte / Miguel Ángel Reino

Durant tot l'any, la protecció davant de l'exposició solar és important, però durant els mesos d'estiu solem passar més temps a la intempèrie en dies d'alta radiació i és necessari augmentar la precaució. Els productes de protecció solar comporten molts paràmetres a tindre en compte i molts d'ells generen dubtes. És important conéixer bé la informació que contenen les etiquetes per a saber quin és l'article que més encaixa segons les nostres necessitats.

La xifra de FPS estableix el temps de protecció?

El número de protecció solar és segurament la dada que més destaca en les etiquetes. S'hi poden trobar les sigles FPS (factor de protecció solar) o la versió en anglés, SPF. Existeix certa creença que associa esta xifra a la quantitat de minuts que el producte protegeix la pell, però no és així. Exactament, este número fa referència al suport que el producte produeix sobre la pell, el qual serà diferent depenent de la persona. Explicat amb un exemple, si un protector solar té un FPS de 30, la pell protegida amb eixe fotoprotector pot rebre 30 vegades més radiació UV sense cremar-se en comparació amb la pell sense protecció.

És per això que l'efecte resulta diferent en cada cos, perquè no és el mateix una pell més clara que una altra més obscura, ni la d'una persona més jove o una altra més major. Continuant amb l'exemple anterior, si una persona té una pell que pot resistir exposada al sol durant 10 minuts abans de cremar-se, si utilitza una crema solar amb FPS 30, passarà a estar protegida fins a 300 minuts (resultat dels 10 minuts multiplicats pels 30 FPS). En canvi, si una altra persona té una pell més blanca o amb menys protecció natural 5 minuts ja podrien ser suficients per a cremar-se, aleshores eixa mateixa crema la protegiria la meitat, 150 minuts.

La Unió Europea estipula l'etiquetatge en quatre tipus diferents de fotoprotectors:

  • Protecció baixa: de 6 o 10 FPS
  • Protecció mitjana: de 15, 20 o 25 FPS
  • Protecció alta: de 30 o 50 FPS
  • Protecció molt alta: de 50+ FPS

Quan cal posar-se crema solar? També en un dia ennuvolat?

El FPS no és l'únic concepte a tindre en compte a l'hora de confiar la protecció de la pell a un producte. També és important comptar amb la intensitat de radicació ultravioleta a què ens exposem en cada moment. Els rajos solars afecten en tot moment la pell, per això, la primera recomanació és aplicar la fotoprotecció mínim 30 minuts abans de l'exposició. L'Organització Mundial de la Salut estableix una escala de protecció solar recomanada segons este índex. Per damunt del llindar de 3, l'OMS informa que és necessari protegir-se del sol i, per damunt del 8, esta recomanació ha de reforçar-se encara més.

Per tant, no sempre podrem confiar simplement en si fa més o menys calor, sinó que cal tindre consciència que la incidència solar a vegades pot ser més alta del que sembla a simple vista. També influeix l'altitud de la ubicació o la capacitat refractiva que poden tindre superfícies com la mar o la neu, les quals poden intensificar la recepció de rajos. Segons les recomanacions de l'OMS, haurem d'emprar productes que oferisquen una àmplia cobertura davant dels rajos UVA i UVB, una informació que també apareix en les etiquetes amb una icona que enllaça estes dos sigles dins d'un cercle.

Quantes vegades cal posar-se el protector? I si em banye, he de tornar a posar-me'l?

Coneixent els factors anteriors, podem fer-nos una idea sobre el temps de protecció aproximat que ofereix un producte en la nostra pell. Per tant, caldrà repetir l'aplicació del fotoprotector sobre el cos abans que la cobertura haja deixat de ser eficaç. Però altres circumstàncies entren en joc, com la resistència del producte a l'aigua o a la suor. En l'etiqueta podrem trobar dos opcions:

  • Resistent a l'aigua (water resistant): s'estima que la capacitat protectora no es perd després de 40 minuts d'immersió a l'aigua.
  • Molt resistent a l'aigua (waterproof): s'estima que la capacitat protectora no es perd després de 80 minuts d'immersió a l'aigua.

Així, si per exemple anem a la platja i ens banyem, haurem de tindre en compte que és possible que la protecció haurà perdut eficàcia, sobretot si després ens eixuguem amb una tovallola. El mateix efecte pot tindre la suor en casos en què el cos en produïsca molta pel tipus d'activitat o les condicions meteorològiques.

Cuidar la salut de la pell

Parar atenció a la salut de la pell evita l'aparició de possibles malalties dermatològiques com el càncer de pell. Per això, no només a l'estiu, l'Organització Mundial de la Salut recomana tindre cura durant tot l'any i especialment entre primavera i tardor, quan els rajos del sol són més intensos, i més específicament entre les hores del migdia i el principi de la vesprada. També subratlla la importància d'intensificar la precaució entre els més joves i en les pells més delicades, amb pigues o taques, per exemple.

També et pot interessar

stats