La tortuga Colomera torna a la costa espanyola després de recórrer 7.000 quilòmetres en un any

La tortuga, que van soltar a la mar fa un any a Orpesa, recorre ara el delta de l'Ebre després de viatjar fins a Grècia i tornar per la mateixa ruta

Recorregut de la tortuga Colomera
Recorregut de la tortuga Colomera / Fundació Oceanogràfic

La tortuga Colomera, que la Fundació Oceanogràfic i la Fundació Azul Marino van soltar a la mar fa un any a Orpesa, recorre ara el delta de l'Ebre. Ho fa després de viatjar fins a Grècia i tornar per la mateixa ruta amb un emissor satel·litari, en una singladura de més de 7.000 quilòmetres.

Per primera vegada, els investigadors de la Fundació Oceanogràfic han registrat un viatge d'anada i tornada d'una tortuga marina recuperada en l'Arca de la Mar de l'aquari.

Colomera, una femella de tortuga babaua de cent quilograms de pes, va arribar a les costes de Grècia dos mesos després d'entrar a la mar el juny de 2020 a la platja Torre Bellver d'Orpesa i passar per les illes Columbretes, les Balears i el canal de Sicília. Després de romandre sis mesos a les costes de Grècia, concretament al golf de Ciparisia, el mes de març passat va canviar de rumb i va tornar de nou, cap a Sicília, seguint el mateix recorregut que a l'anada.

Conéixer el desplaçament i la biologia d'aquesta espècie al Mediterrani ajuda a entendre els processos naturals i a poder gestionar i planejar millor els projectes de conservació de les tortugues marines.

En un context d'aparent colonització de les tortugues marines en el Mediterrani occidental, és necessari i important comptar amb projectes de conservació d'aquesta espècie, coordinats amb altres institucions i organismes internacionals.

Un seguiment continu per satèl·lit

Els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic i Fundació Azul Marino li van instal·lar un emissor satel·litari a la seua closca, gràcies al qual s'ha pogut realitzar un seguiment constant del seu viatge pel mar Mediterrani i que ha reportat informació valuosa sobre aspectes importants per a la conservació de la seua espècie, com quines són les seues amenaces, els seus moviments i la seua demografia.

Colomera va ser capturada de manera accidental el 2015 i el 2019 i en totes dues ocasions va passar per l'hospital de tortugues (Arca de la Mar) de la Fundació Oceanogràfic, gràcies a l'avís al 112 dels pescadors, que va activar la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana.

Emissor satel·litari instal·lat a la closca de la tortuga
Emissor satel·litari instal·lat a la closca de la tortuga / Fundació Oceanogràfic

Campanya de conservació de tortugues al Mediterrani

El mes de juny passat, la Fundació Oceanogràfic va llançar una campanya de sensibilització, en col·laboració amb la Creu Roja, que consisteix en la col·locació de més de mil cartells en suports urbans en els quals s'informa els banyistes i viatgers de la presència de la tortuga babaua (Caretta caretta) a les costes. En cas de produir-se un albirament, el més convenient és telefonar el 112, amb el qual s'activa la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana, composta per la Universitat de València, la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica de la Generalitat i la Fundació Oceanogràfic.

També et pot interessar

stats