Tornen a un veí d'Alacant els 235 euros que va trobar fa quatre anys al carrer perquè ningú els reclama
La llei estableix que si passen dos anys de la troballa d'un objecte i no apareix el propietari, qui el va localitzar se'l pot quedar
De vegades, l'honradesa té premi. És el que li ha passat a un veí d'Alacant, que ha vist recompensada una bona acció… de fa quatre anys. Era un dia de 2019 quan aquest home caminava pel carrer i va fer una troballa sucosa: 235 euros en efectiu, ni més ni menys. Tot i l'atractiu del botí, ell va optar per portar els diners a la comissaria de policia per si algun ciutadà els havia perdut. Com que en tot aquest temps ningú ha anat a buscar-los, la Policia Nacional ha decidit retornar-li'ls, ja que ha expirat el termini legal per a reclamar i ara és ell el propietari legítim.
Ha sigut el mateix cos policial qui ha tret a la llum aquesta història tan curiosa en les seues xarxes socials. "Fes bé sense mirar a qui", diu la Policia en una publicació de Facebook que ha superat els 4.500 m'agrada. S'hi adjunta una fotografia en la qual apareix el veí afortunat, que posa amb un gran somriure amb una agent de policia mentre subjecta a la mà el premi.
L'acció altruista d'aquest alacantí recorda la importància d'actuar amb civisme i portar a la comissaria més propera o a una oficina d'objectes perduts qualsevol cosa que ens puguem trobar al carrer i que no ens pertanga. Sobretot si són de valor, per temptadores que resulten, com diners, carteres, mòbils o joies. I no sols per tindre la consciència neta, sinó perquè està castigat per llei. Segons el Codi Penal —article 253— apropiar-se d'objectes perduts pot suposar una multa, o fins i tot pena de fins a tres anys de presó si es tipifica com una estafa.
Què fer si ens trobem diners al carrer
La legislació espanyola contempla i regula aquesta casuística. L'article 615 del Codi Civil ens obliga a restituir qualsevol bé moble que trobem a l'anterior propietari. I si no el coneix, cal portar-la a les autoritats perquè se'n facen càrrec. Aleshores, s'obrin dues possibilitats. Si no apareix l'amo legítim en un termini de dos anys, l'objecte passarà a ser de qui l'ha trobat. En el cas d'Alacant ha transcorregut fins i tot més temps de l'estipulat legalment. Segona opció: que el propietari reclame l'objecte perdut. En aquest cas, tampoc ens n'anem amb les mans buides, ja que l'article 616 estableix que qui el troba té dret a emportar-se un 10% del valor, sempre que no supere els dotze euros (2.000 pessetes). Si val més, el percentatge és del 5%, una vintena part. És el que li hauria correspost al bon samarità alacantí, que hauria rebut 11,75 euros.