Tornen a Ucraïna els 53 xiquets i xiquetes que han passat l’estiu amb famílies valencianes

Arriben a casa després de passar un estiu en pau a la Comunitat Valenciana, dins del programa d’acolliment de la Fundació Junts per la Vida

Xiquets i xiquetes ucraïnesos tornen al seu país després d'estiu en acolliment
Els menuts ucraïnesos s'acomiaden de les seues famílies valencianes / Fundació Junts per la Vida

Amb molta emoció, abraçades i llàgrimes. Així es van acomiadar de les famílies d’acollida els 53 xiquets i xiquetes ucraïnesos que aquest dissabte partien en autobús des de València cap al seu país, després de passar l’estiu al nostre territori.

El menuts, d’entre 6 i 14 anys, tornen a casa després de passar unes vacances “en pau, allunyats de la guerra que pateix el seu país des de fa any i mig a causa de la invasió russa", segons informava la Fundació Junts per la Vida, qui ha organitzat aquest programa d’acolliment familiar.

La presidenta, Clara Arnal, ha assegurat que ha sigut un estiu "fantàstic" per a ells, "amb platja, piscina, parcs, festes dels pobles, aniversaris, escoles d'estiu".

Les famílies valencianes acomiadaven els menuts emocionades, “contentes pels mesos de convivència" i l'experiència viscuda. També amb l'esperança que hi puguen tornar prompte.

Els xiquets i xiquetes ucraïnesos, abans de partir en autobús cap a Ucraïna
Els xiquets i xiquetes ucraïnesos, abans de partir en autobús cap a Ucraïna / Junts per la Vida

Segons ha explicat Arnal, els menors han passat revisions mèdiques per a millorar la seua salut, però, sobretot, han estiuejat "lluny de les alarmes, de refugiar-se en un soterrani per a fugir dels bombardejos i els míssils o de les pors d'haver d'anar a recollir ajuda humanitària quan arriba un camió".

El més important és que (els xiquets) han tingut un estiu sense pors, un estiu en pau. Clara Arnal - Presidenta de Junts per la Vida

Una tornada a escola marcada també per la guerra

Els menors que tornen a Ucraïna també tindran la seua tornada a l'escola, ja que el curs va començar aquest divendres 1 de setembre, però "no per a tots serà igual".

“Alguns, els que tenen la sort que la seua escola estiga operativa, s'incorporaran la setmana vinent, quan arriben. Però molts no tenen possibilitat d'anar a escola i hauran de fer classes en línia, perquè els seus centres estan en zones més afectades o de més risc, o simplement no compten amb un soterrani" on refugiar-se, ha dit la presidenta de Junts per la Vida.

Aquest és un requisit que les autoritats ucraïneses van establir quan va començar el conflicte armat, que els centre educatius que no tinguen un lloc on refugiar-se han de romandre tancats perquè suposen un risc per als alumnes.

També et pot interessar

stats