Torna el mercat setmanal de tòfona negra de Culla

Cada diumenge fins al mes de març hi haurà 18 punts de venda de tòfona fresca i altres productes locals com ara mels, olis o rebosteria típica

Imatge del Mercat de la Tòfona de Culla
Imatge del mercat de la tòfona de Culla / Organitzadors

Després d'una primera edició truncada per la pandèmia i per la gran nevada esdevinguda l'any passat, aquest diumenge torna el mercat setmanal de tòfona negra de Culla (Alt Maestrat), una cita que es repetirà cada diumenge fins a començament del mes de març.

Els visitants hi trobaran una gran varietat de productes locals com ara mels, olis, fruita seca, pans o rebosteria típica, a més de la tòfona fresca que podran adquirir directament del tubericultor a preus molt competitius. En anteriors campanyes el preu d'aquest tresor negre ha arribat a pagar-se a 800 euros. El 2020 el tancament dels restaurants per la Covid-19 va provocar una caiguda de la demanda que va afonar els preus fins als vora 200 euros i enguany, segons els experts tofoners de fruitsdelaterra.com, encara que torna a pujar, no ha recuperat al preu habitual.

El mercat de la tòfona és també una ocasió immillorable per a descobrir Culla i els seus tresors gastronòmics. Aquest fong negre és un dels més sol·licitats en la restauració, amb el qual es poden cuinar plats com l'abadejo confitat o els canelons de tòfona.

Dinamitzar l'economia local i lluitar contra el despoblament

Aquesta trobada de productors i artesans va nàixer de Culla 20 30, un grup d'empresaris i empresàries autòctons, que treballa la tòfona com un element clau de dinamització econòmica tant de la comarca com de tota la província de Castelló. A tall d'exemple, a l’estat espanyol la producció d'aquest fong mou vora huit milions d’euros, el 10 % dels quals correspon a comarques com els Ports, l’Alt Maestrat o l’Alt Palància.

La iniciativa, que té el suport de l'ajuntament de la població, també busca lluitar contra el despoblament i generar oportunitats de futur en aquesta localitat de l'Alt Maestrat.

L'esdeveniment que ara es reprén és l'excusa perfecta per a conéixer l'important patrimoni històric i cultural del municipi, declarat un dels pobles més bonics d'Espanya.

La tòfona negra, dinamitzadora de l’economia de les comarques del nord
La tòfona negra, dinamitzadora de l’economia de les comarques del nord / À

També et pot interessar

stats