'The Guardian' posa el Tribunal de les Aigües de València com a model de gestió de l’aigua

Un filòsof australià planteja en l'article adaptar el seu funcionament a altres països, davant els reptes del futur amb el canvi climàtic

El Tribunal de les Aigües, en una imatge d'arxiu
El Tribunal de les Aigües, en una imatge d'arxiu

El Tribunal de les Aigües de València traspassa fronteres. L’investigador de la Universitat d’Oxford i filòsof Roman Krznaric publica este divendres un article d’opinió al diari britànic The Guardian on elogia el sistema d’arbitratge i control dels canals d’aigua de la ciutat de València. El Tribunal, que es reuneix cada dijous a les 12 del migdia des de fa més de mil anys, fixa el repartiment dels cabals del riu Túria, les huit séquies i els canals.

El filòsof australià planteja en el seu article adaptar el funcionament del tribunal a altres països, davant els reptes del futur amb el canvi climàtic. “Una de cada quatre persones sofrirà escassesa d’aigua en el futur”, ha alertat l’investigador, que recorda que l’expansió industrial de l’agricultura, el creixement de la construcció i la sequera ja afecten les grans ciutats del món, com Los Angeles, el Caire o Melbourne, entre d’altres. 

Per a Krznaric, el nostre tribunal és un exemple de democràcia autogestionada que, tot i no ser perfecte, té les seues arrels en els primers sistemes de gestió de l’aigua que van emergir durant l’etapa islàmica de la ciutat, abans de ser conquerida pels cristians. Fins i tot el compara amb la Comissió Internacional de Protecció del Danubi, que integra també assemblees regionals ciutadanes. 

“La història viva del Tribunal de les Aigües de València podria portar l’esperança que necessitem per una justícia global de l’aigua, per preservar i distribuir de manera justa un recurs tan preat, que és un tresor per a tots”, escriu l’investigador. 

També et pot interessar

stats