Teulada recomana no usar aigua potable per a consum humà fins a analitzar la presència de sals

L'escassetat de pluja en els últims dos anys ha fet que se superen els límits permesos

Una aixeta oberta, en una imatge d'arxiu
Una aixeta oberta, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Teulada

L'Ajuntament de Teulada ha informat este dijous que, a causa de l'escassetat de pluja, "la qualitat de l'aigua potable s'ha vist afectada", per la qual cosa ha recomanat "per prudència" no utilitzar l'aigua per a consum humà fins a analitzar la presència de sals. També ha confirmat que l'aigua disponible en les aixetes "és segura per a la higiene personal i domèstica".

El consistori ha assenyalat en un comunicat que estan a l'espera dels resultats de les proves realitzades per Hidraqua, l'empresa concessionària del servei d'aigua potable. L'Ajuntament ha indicat que la normativa sanitària vigent estableix com a valor indicador de qualitat de l'aigua 200 mg/litre per a la concentració de sodi i, com a valor límit per a declarar l'aigua no apta per a consum, el de 600 mg/litre.

Tot apunta que, després de dos anys de dèficit de precipitacions, el primer límit s'hauria superat i el de "no aptitud", en espera que Hidraqua confirme els resultats i es declare oficialment per l'autoritat sanitària, "podria superar-se de manera imminent".

"Els nostres aqüífers estan patint intrusió d'aigua salada de la mar, la qual cosa augmenta la salinitat de l'aigua. En particular, el pou de Senija presenta actualment nivells de sal deu vegades majors als habituals i cinc vegades majors que els històrics", ha manifestat el govern municipal en un comunicat.

Així mateix, ha apuntat que la situació "empitjora a l'estiu a causa de l'augment de la demanda d'aigua". El Consorci d'Aigües Teulada – Benitatxell ha aprovat obres per més de tres milions d'euros per a solucionar els problemes, però ha ressaltat que "les millores no estaran preparades fins al 2025".

L'Ajuntament ha demanat la col·laboració ciutadana per a un "ús responsable" de l'aigua i ha destacat la campanya de conscienciació del consistori "Gota a gota, l'aigua s'esgota". "És crucial que tots contribuïm a conservar aquest recurs vital per a assegurar la seua disponibilitat futura", ha subratllat.

També et pot interessar

stats