Els tests d'antígens i d'anticossos es podran comprar sense recepta mèdica des d'aquest dijous

El Butlletí Oficial de l'Estat publica el reial decret que facilita l'accés de la població a les proves d'autodiagnòstic de la Covid-19

Una dona es fa un test d'antígens amb l'assessorament d'un farmacèutic
Una dona es fa un test d'antígens amb l'assessorament d'un farmacèutic / Quique García (Europa Press)

Els test d'antígens i d'anticossos es podran adquirir a les farmàcies sense recepta mèdica des d'aquest dijous 21 de juliol. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat el reial decret aprovat pel Consell de Ministres, que deixa via lliure a la comercialització i publicitat dels test d'autodiagnòstic de la Covid-19. 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va avançar aquest dimarts que espera que els test tinguen un preu "en una forqueta de 6 a 10 euros", la qual cosa considera un "assequible" per als ciutadans espanyols. 

L'autorització arriba justament en una cinquena onada de contagis, amb l'Estat en situació de risc extrem. Fa una setmana, Darias va manifestar en la comissió de sanitat i consum del Congrés la necessitat "d'augmentar la capacitat diagnòstica" per a accelerar la detecció de positius, particularment en les franges d'edat amb més incidència, com la població de 12 a 29 anys.

La norma explica que facilitar l'accés obert de la població general a les proves d'antígens, més ràpids que les PCR i d'una alta fiabilitat en les fases simptomàtiques de la malaltia, "reduirà en certa manera la pressió assistencial dels centres sanitaris i permetrà la identificació ràpida de sospites de casos positius". Pel que fa als tests d'anticossos, que detecten si l'organisme ha passat en algun moment la Covid-19, s'assenyala que si bé no serveixen per a detectar una infecció activa, contribuiran igualment a reduir la pressió assistencial del Sistema Nacional de Salut.

En tres dies de juliol –els que disten des de l'aprovació fins a l'entrada en vigor, a l'endemà de la publicació en el BOE– s'ha resolt una mesura que estava treballant-se des d'abril. La demora havia posat en peu de guerra el sector farmacèutic, per la comparació amb països europeus com França o Alemanya, en què les proves d'antígens es poden adquirir fins i tot als supermercats. 

Darias va justificar el retard per la falta de marcatge CE, un requisit per a la comercialització en la Unió Europea. Tan prompte com van arribar ens vam posar en marxa amb la tramitació del reial decret llei, que té aquest procés. També estàvem esperant el dictamen del Consell d'Estat" –que es va produir el passat 8 de juliol–, va explicar.

Finalment, segons Darias, hi ha disponibles cinc tests amb marcatges CE i onze més amb marcatge a Europa per a la xarxa de més de 20.000 farmàcies de l'Estat. Sanitat està revisant 39 proves més per a una futura autorització.

Cal advertir que els autotests d'antígens ofereixen una orientació diagnòstica però manquen del valor d'una prova diagnòstica de laboratori a ulls de la majoria de països de la Unió Europea, que no el consideren una prova vàlida per a permetre l'entrada dels viatgers al país.

També et pot interessar

stats