La Terra entra en 'números rojos' en esgotar els recursos naturals per al 2022
Segons Global Footprint Network, cada dècada des del 1970 s'ha avançat un mes la data a partir de la qual la demanda de recursos supera la capacitat del planeta
El món entra en 'números rojos' de recursos naturals des d'aquest dijous, Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, una data que, segons l’organització Global Footprint Network, cada dècada des del 1970 s'ha avançat un mes, i això indica que l'"actual sistema econòmic és insostenible".
Així ho ha explicat el científic Alessandro Galli, director del programa per a l'àrea mediterrània de Global Footprint Network, organització que calcula cada any el Dia de Sobrecapacitat de la Terra. L’objectiu és visibilitzar la sobreexplotació de la naturalesa del model de producció i consum de la societat actual.
Si el 1971 aquest dia —és a dir, el moment a partir del qual la demanda de recursos de la humanitat supera la capacitat natural del planeta de subministrar-los anualment— ocorria el 30 de desembre, el 2022 ja s'ha avançat sis mesos.
El càlcul consisteix a dividir la biocapacitat de la Terra entre l'empremta ecològica mundial i a multiplicar aquest resultat pels 365 dies de l'any. La conclusió per a enguany revela que entre l'1 de gener i el 28 de juliol el món ha esgotat el pressupost natural de la Terra per a tot el 2022. Així, s'avança un dia respecte al 2021, atés que l'empremta ecològica mundial ha augmentat en un 1,2%.
Encara que en les últimes cinc dècades la data no ha deixat d'avançar-se, el ritme s'ha reduït en els anys més recents, i el 2020 el Dia de Sobrecapacitat de la Terra va fer un salt sobtat cap arrere a causa de les mesures contra la pandèmia. Amb tot, Galli ha matisat que, en termes generals, l'únic període de la història en el qual hi ha hagut una reducció de la demanda de recursos ha sigut el moment més crític de la crisi financera, "especialment els anys 2008 i 2009 per a la regió mediterrània".
No obstant això, l'esgotament dels recursos no és equitatiu a nivell mundial, perquè uns països —generalment, els estats septentrionals— tenen una empremta ecològica molt superior als que s'agrupen en el que se sol denominar el sud global.
Global Footprint Network calcula aquesta data ajustada a cada país: als Estats Units i al Canadà, per exemple, enguany el dia va ser el 13 de març, mentre que per a Espanya ha sigut el 12 de maig, i la de l'Equador ocorrerà el 6 de desembre.
Possibles solucions per mitigar l'empremta
L'equip de Galli ha investigat durant dos anys les diverses alternatives que s'han demostrat efectives per a minimitzar l'impacte ecològic i ha elaborat una base de dades anomenada El Poder de la Possibilitat.
Assegura que caldria canviar la "inèrcia" que mou els humans i que "ha acostumat a fer les coses d'una determinada manera", i apostar per noves maneres de produir i consumir aliments, així com de moure's i d'ocupar el territori. Ara com ara, no obstant això, les solucions s'han identificat sobretot a nivell local, i el problema principal, segons Galli, és com portar-les a escala global.