Renfe denuncia que només han circulat el 60% dels trens de rodalies programats a València

L'operador ferroviari assegura que ha cancel·lat vint trens per nous incompliments dels serveis mínims en l'inici de la tercera jornada de protesta dels maquinistes

Així ha sigut la primera jornada de vana de Renfe
Imatge de la primera jornada de la vaga de maquinistes de Renfe

Renfe ha tornat a denunciar el presumpte incompliment dels serveis mínims en la tercera jornada de vaga convocada pel Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants (Semaf).

Segons l'operador ferroviari entre les 05:00 i les 09:00 hores s'han cancel·lat 20 dels 49 trens de rodalies programats en l'àrea d'influència de València, que s'estén a Xàtiva i Castelló. Els 29 serveis que sí que han funcionat representen el 60% de l'oferta que s'havia programat descomptant els serveis mínims, que s'han fixat en el 75% en hora punta.

Dit d'una altra manera, segons Renfe en la primera franja del matí només han circulat el 60% del 75% dels trens de rodalia que ho havien de fer en compliment dels serveis mínims, és a dir, vora la meitat dels que ho farien en una jornada habitual sense vaga.

La situació reprén la controvèrsia oberta entre Renfe i la plantilla de maquinistes des de principi de la vaga. Si Renfe els acusa d'incomplir reiteradament els serveis mínims, el Semaf assegura que no se'ls han notificat correctament i culpa l'empresa per la gestió. L'operador ferroviari ha intentat resoldre aquesta situació amb l'enviament de 9.437 comunicacions certificades per burofax, correus electrònics o cartes entregades en mà, a més de 31 d'expedients per falta "molt greu" contra conductors del servei de rodalies de Catalunya i València –on s'han produït les incidències més destacables– que no acudiren al lloc de treball tot i haver sigut suposadament notificats en temps i forma com a servei mínim. Els treballadors afectats podrien ser sancionats amb una suspensió de cinc dies de sou i faena, o fins i tot ser acomiadats.

Aquestes maniobres, almenys a primera hora del matí, no han millorat les freqüències del servei de rodalies de València. Per contra, l'empresa informa que aquest dilluns l'AVE i els trens de llarga distància han circulat amb normalitat.

La protesta, que en aquesta tercera jornada de vaga és parcial a diferència de les anteriors, es reprén a les 14:00 i les 16:00 hores, i entre les 18:00 i les 20:00 hores.

Calendari de la vaga de maquinistes de Renfe
Calendari de la vaga de maquinistes de Renfe

El servei de rodalies de València ha advertit les persones usuàries de possibles modificacions dels horaris, de les quals està informant a través del seu compte de Twitter i els anuncis fets per megafonia i els teleindicadors de les estacions.

De moment, la protesta no ha canviat la relació de forces a l'empresa, que encara no ha convocat el comité de vaga "per a iniciar cap tipus de negociació", segons ha informat a À Punt NTC Diego Martín, el portaveu del Semaf. Martín justifica la vaga perquè l'operador públic del servei ferroviari ha de "recuperar tots els trens que circulaven abans de la pandèmia" i incorporar les persones necessàries a la plantilla de maquinistes per a satisfer un augment de la demanda que, segons les estimacions del Semaf, ja és superior a la de 2019. El sindicat culpa l'empresa d'estar treballant en sentit contrari, "retardant deliberadament els processos per a reduir plantilles i serveis", una dinàmica que, adverteix, si continua "perjudicarà els usuaris perquè no gaudiran del mateix servei que abans de la pandèmia".

També et pot interessar