El temps d'espera per a una intervenció quirúrgica a la Comunitat Valenciana augmenta en set dies al juliol

La demora se situa en 105 dies, set dies més que al juny. El nombre de pacients en llista d'espera és de 60.042, 1.812 més que al juny

Imatge d'arxiu d'una intervenció quirúrgica a un hospital valencià
Imatge d'arxiu d'una intervenció quirúrgica en un hospital valencià / À Punt NTC

El descens de l'activitat quirúrgica pel període vacacional del personal sanitari, així com l'impacte que ha suposat l'augment de casos per coronavirus en aquesta quarta onada, han influït en el fet que la demora per a sotmetre's a una operació quirúrgica a la Comunitat Valenciana s'haja situat el mes de juliol en 105 dies, que significa un lleuger augment de 7 dies respecte al mes de juny.

També han augmentat les llistes d'espera. El nombre de pacients que esperaven intervenció el mes de juliol és de 60.042, és a dir, 1.812 més que en el mes de juny.

Concha Andrés, secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, ha explicat que la tendència d'anar reduint la demora en els últims mesos "s'ha vist retinguda en incrementar-se els efectes de la pandèmia sobre els nostres hospitals i el fet d'haver de compaginar tot això amb el necessari descans del personal sanitari".

Reducció de les intervencions programades

De fet, s'han vist reduïdes les intervencions, tant programades com per autoconcert. "Una tendència que es recuperarà notablement el mes de setembre i tornarem a la tendència positiva obtinguda durant els últims mesos", ha afegit Concha Andrés.

Cal destacar que si aquestes xifres es comparen amb les dades de llista d'espera d'un any abans, la demora el juliol de 2020 era de 147 dies, per tant actualment són 42 dies menys. Així mateix, al gener d'enguany, la demora era de 142 dies, (37 dies més) i el nombre de pacients se situava en 65.400 (5.358 pacients més).

Per especialitats, han millorat les llistes d'espera en cirurgia ortopèdica i traumatologia, l'especialitat amb més sol·licituds. A més, una de les patologies més importants en la llista d'espera quirúrgica són les cataractes, ja que suposen el 78% de les intervencions en oftalmologia. El progressiu augment de pacients amb major edat que són intervinguts de cataractes també ha suposat en aquest mes un lleuger increment de pacients en espera d'intervenció.

També et pot interessar

stats