El temporal escampa, però deixa els rius Algar i Gorgos desbordats

Finalitzen les alertes per pluja en tot el territori i reobrin els ports de València, Sagunt i Gandia

Últimes imatges del temporal / Vero March

Després del fort temporal de dissabte, durant el qual s'han superat els 150 litres per metre quadrat en 43 observatoris de la xarxa d'Avamet i en què s'han arreplegat fins a 248 litres per metre quadrat a la Vall d'Ebo, el temporal escampa. Des d'Aemet han informat a primera hora del matí que ja no plou, va disminuint el vent i l'onatge i finalment ha aparegut el sol. L'atenció se centra en els rius i els barrancs de les comarques on més ha plogut pels despreniments i inundacions.

El desbordament dels rius Algar i Gorgos deixa camins tallats i carreteres negades. El paratge de les Fonts de l'Algar ha quedat destrossat. Els embassaments de Guadalest, Beniarrés i Bellús estan desaiguant i això incrementa el risc de desbordaments als municipis situats a les vores.

Tres carreteres estan tallades pel temporal a les comarques del Comtat, la Marina Baixa i la Marina Alta. Són la CV-754 a Fageca, la CV-755 que comunica Callosa d'en Sarrià i Guadalest i la CV-721 a la Vall de Laguar.

El temporal ha remés i encara que està baixant el nivell d'entrada d'aigua als embassaments, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer continua desembassant aigua en els embassaments de Bellús, Beniarrés i Guadalest. L'objectiu és aconseguir el volum estacional màxim al qual estan autoritzats, segons ha indicat a À Punt Manuel Torán, director tècnic de la Confederació.

A les comarques de la Marina, la Safor i la Plana Baixa estan ben pendents del creixement dels rius Algar, Gorgos, Serpis i Anna. Les fortes precipitacions de les últimes hores i l'obertura dels pantans han fet augmentar significativament els cabals.

Desaiguar el pantà de Beniarrés, a la comarca del Comtat, ha fet créixer el riu Serpis que passa per Vilallonga, a la Safor. Allí estan pendents la crescuda i també dels desperfectes que han deixat els més de 180 litres que es van arreplegar dissabte. La Policia Local de Vilallonga ha tallat el camí de la font de la Reprimala per solsides.

L’obertura de les comportes de l’embassament de Beniarrés ha fet que l’aigua arribe a Gandia amb un cabal de 200 metres cúbics per segon.

Crescuda el riu Serpis al seu pas per Vilallonga
Crescuda el riu Serpis al seu pas per Vilallonga / À Punt NTC

El paratge de les fonts de l'Algar, a la Marina Baixa ha sigut una de les zones més afectades per l'últim episodi de pluges. Els més de 170 litres per litres per metre quadrat que s'han arreplegat en les últimes 24 hores han deixat els accessos tancats.

La força de l'aigua s'ha engolit un dels ponts i ha arrossegat les passarel·les. Els danys són abundants. Les pales s'afanyen a retirar les nombroses solsides en camins secundaris com, per exemple, entre Bolulla i les Fonts de l'Algar.

La Marina Alta també ha patit els efectes de les pluges intenses. La nit ha sigut llarga a les poblacions de Xàbia i Altea, on desemboquen els rius Gorgos i Algar. Les pluges d’aquest dissabte han provocat que els dos rius se n’isqueren de mare i es desbordaren. Aquest diumenge els dos municipis de la Marina continuen pendents del cabal dels rius. 

Nit molt llarga a Altea. La crescuda del riu Algar obligava a tancar els ponts de l’Escorxador i de Sogai. L’augment del cabal ha fet que l’aigua els passara per damunt i ha obligat la Policia Local a posar la màxima atenció i cura a la crescuda.

Una avinguda que ha negat les entrades a alguns restaurants i ha tancat vials i els accessos a la zona. El pont de l'Escorxador s'acaba de reobrir a la circulació, però no ha tingut la mateixa sort el pont de Sogai, que continua cobert d'aigua.

Des de l'Ajuntament de Xàbia indiquen que el cabal del riu Gorgos sembla que s'ha estabilitzat i encara que continua desbordat, el nivell baixa a poc a poc. La pluja ha donat un respir a les zones de capçalera i això es tradueix que la inundació ja no afecta el camí del Pou de Moro.

No obstant això, el riu continua baixant amb molta força i és recomanable mantindre la distància fins a certificar que el perill ha passat definitivament.

Les solsides causades per la pluja en una carretera impedeixen arribar a Ebo. A la Vall d'Ebo la situació està més tranquil·la, ha plogut molt, 269 litres, però de moment sense conseqüències greus. Això sí, el riu Girona baixa carregat i ha negat alguns camins del municipi.

Les pluges també han ocasionat problemes al riu Anna al nord del territori. La rambla d'Artana s'ha desbordat i ha obligat a tancar al públic l'ermita de Santa Cristina i el restaurant que està a l'altre costat de la rambla.

Obrin els ports de València, Sagunt i Gandia

L'Autoritat Portuària de València ha informat aquest diumenge que els ports de València, Sagunt i Gandia tornen a la normalitat després del temporal i s'obrin de nou al trànsit marítim.

El temporal deixa imatges espectaculars a llocs com les Fonts de l'Algar, a Callosa d'en Sarrià, on la força de l'aigua baixa com un riu, ha sobrepassat la plataforma habilitada per a les visites i ha negat els accessos a alguns restaurants.

També et pot interessar

stats