Els rius Gorgos i Algar es desborden a la Marina pel temporal

Al paratge de les Fonts de l'Algar, a Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa) l'aigua baixa amb tanta força que ha sobrepassat la plataforma habilitada per a les visites i ha negat els accessos a alguns restaurants. Hi ha quatre carreteres per despreniments i inundacions

Temporal de pluges: conseqüències a les Fonts de l'Algar, Tàrbena i Ontinyent
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de març 2022 - 13:23 Actualitzat: 27 de març 2022 - 18:58

El temporal de pluges que afecta la Comunitat Valenciana ha desbordat els rius Algar i Gorgos a la Marina, el primer, a Callosa d'en Sarrià i el segon a Xàbia. Les precipitacions han deixat més de 150 litres per metre quadrat a poblacions com Tàrbena (Marina Baixa), han provocat aquesta vesprada el tall de quatre carreteres per despreniments o inundació i el tancament del port de Sagunt. El temporal deixa imatges espectaculars a llocs com les Fonts de l'Algar, a Callosa d'en Sarrià, on la força de l'aigua baixa com un riu, ha sobrepassat la plataforma habilitada per a les visites i ha negat els accessos a alguns restaurants.

Les precipitacions del temporal estan creant incidències en vies de la xarxa autonòmica. S'han tallat per solsides o inundacions la carretera CV-200, que uneix Almedíxer i Aín; la CV-219 entre Assuévar i Eslida, a les comarques del nord; la CV-421, que comunica Torís amb Xiva, a les comarques centrals, i la CV-721 entre Fleix i Benimaurell, a la Marina Alta. Aquesta carretera, al terme d'Orba, està tallada perquè l'asfalt s'ha afonat. Fins dilluns no obrirà i han habilitat un camí per a arribar a la Vall de Laguar.

Solsides a la costera de l'ecoparc a Alcoi
Solsides a la costera de l'ecoparc a Alcoi / À Punt NTC

Avamet informa que des de la mitjanit fins a les 18:30 hores han caigut 160,6 litres per metre quadrat a Benigembla, 151,4 a Tàrbena, 149,8 a Vilallonga, 149,2 a la Vall d'Ebo, 148,3 a Barx i 129,2 a Gandia.

Des d'Emergències i els consorcis de bombers insisteixen a recomanar precaució, especialment en les carreteres secundàries, els passos subterranis o els ponts en mal estat, i aconsellen no travessar passos de barrancs i rius amb aigua.

Després d'onze dies de temporal de pluja, l'Agència Estatal de Meteorologia ha activat aquest dissabte l'avís taronja per pluges en el sud de València i el nord d'Alacant, on podran acumular-se 100 litres per metre quadrat en 12 hores. També està activat l'avís groc per temporal marítim en tot el litoral valencià. Plou sobre banyat i, per tant, molta precaució amb rius i barrancs. Ara mateix plou amb intensitat a Dénia, Calp, Alcoi i Elx. 

A Ontinyent, al barri de la Cantereria, el veïnat està pendent de la crescuda del riu Clariano. El camí vell de Xàtiva està tallat ja perquè el riu Clariano el sobrepassa. D'altra banda, a Moixent ha caigut una casa que donava al riu Cànyoles.

Malgrat les precipitacions, el Centre de Coordinació Emergències de la Generalitat indica que aquest matí els consorcis provincials de bombers de Castelló, València i Alacant no han hagut d'atendre encara serveis relacionats amb les pluges.

Les precipitacions superaran els 15 o 20 litres per metre quadrat en una hora i els 40 o 60 litres per metre quadrat en 12 hores. Fins i tot a València, al llarg del dia es podran recollir fins a 90 o 100 litres per metre quadrat, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.

Les comarques on pot ploure amb més intensitat són la Canal de Navarrés, la Ribera Alta, la Costera, la Vall d'Albaida, l'interior de la Safor, l'interior de la Marina Alta, el Comtat i el nord de la Marina Baixa. En aquests sectors es poden superar els 100 l/m². Més al nord, també plourà bastant en punts de l'Alcalatén, la serra d'Espadà i la Foia de Bunyol.

En algunes zones aquestes precipitacions estaran acompanyades de fang, per l'arribada de pols en suspensió procedent del Sàhara.

El problema és que plou sobre banyat. En concret en zones on ja han caigut 500 litres per metre quadrat i fins a 800 litres a Barx. La previsió és que aquests valors s'incrementen de forma significativa les pròximes hores.

El Centre de Coordinació d'Emergències ha decretat la fi de l'emergència situació zero per alerta hidrològica a la Plana Baixa, després de les fortes pluges registrades en l'última setmana.

El director tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Manuel Torán, ha informat en À Punt NTC que l’embassament de Beniarrés està amollant aigua a 75 metres cúbics per segon, el de Bellús a trenta i al de Guadalest s'ha començat amb deu, i a hores d'ara s'ha passat a vint metres cúbics per segon. En funció de l’evolució i les pujades es farà una nova valoració i es decidirà si s'ha d’incrementar el cabal de cada pantà.

Fort vent a la costa i ports tancats

El vent continuarà bufant fort a la costa, de gregal i llevant. Així, els fenòmens costaners afectaran també tot el litoral de la Comunitat Valenciana, ja que bufarà vent del nord-est amb intervals de força 7 i ones de 2 a 3 metres, la qual cosa motiva que Aemet active l'avís groc per temporal marítim a Castelló, València i Alacant.

Un efecte més del mal oratge és que els ports de València, Sagunt i Gandia estan tancats al trànsit marítim per l'empitjorament de les condicions meteorològiques des de primeres hores de la vesprada de divendres. La previsió és que aquest dissabte continuen tancats tot i que sí que podrien obrir-se les eixides.

La pluja s'ha concentrat en els últims quinze dies a causa d'un temporal de llevant que destaca per la seua persistència i que encara no ha acabat. El temporal de mar continuarà i sembla que diumenge podrem començar a veure les primeres ullades de sol.

La part positiva de tota aquesta pluja està en les reserves d'aigua. Des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer asseguren que ara mateix està garantit el subministrament d'aigua per a l'estiu, inclosa la campanya turística. 

També et pot interessar

stats