El temporal deixa ràfegues de 134 km/h a Xodos i les primeres neus a Coratxà

Els bombers realitzen més d’una desena d’intervencions durant la nit, sobretot per a retirar branques i enderrocs de les façanes

El nucli de Coratxà, el punt més alt de la Tinença de Benifassà, ha despertat enfarinat aquest dimarts

Ràfegues de fins a 134 km per hora o de fins a 126 km. Són alguns dels registres de vent a pobles com Xodos o Rossell durant la primera jornada del temporal de vent, que també ha fet caure les primeres volves de neu a Coratxà, a la Tinença de Benifassà, encara que només de manera testimonial. Els bombers han estat afaenats durant la nit de dilluns, en què han efectuat més d’una desena d’intervencions al llarg del territori per a retirar, majoritàriament, branques caigudes o enderrocs caiguts de les façanes.

Fonts d’Emergències han indicat que al llarg de la nit els bombers del Consorci de València han hagut de fer cinc serveis relacionats amb el vent i els de Castelló, sis. També en el cas del consorci provincial d’Alacant han hagut d’eixir els efectius per a atendre diversos serveis relacionats amb les fortes ràfegues, segons han detallat fonts del servei d’Emergències de la Generalitat.

Els bombers de Castelló retiren les branques caigudes sobre un camió en una àrea de servei de l'AP-7 que no va deixar ferits
Els bombers de Castelló retiren les branques caigudes sobre un camió en una àrea de servei de l'AP-7 que no va deixar ferits / Consorci de Bombers de Castelló

El vent de mestral continuarà bufant aquest dimarts, amb ràfegues significatives, i donarà pas, al llarg de la vesprada, al vent de ponent, que bufarà amb força, sobretot en la franja interior de tot el territori. Pel que fa al litoral, s’intensificarà especialment des del camp de Morvedre i fins a la Marina Alta, on la nit pot deixar registres significatius de nou, i mar endins temporal marítim.

La jornada de dilluns ha sigut especialment ventosa al Maestrat, així com a la Marina Baixa i l’Alacantí, on l’orografia del terreny ha afavorit que el vent prenguera força. De fet, als 134 km/h de Xodos i els 126 de Rossell, els segueixen els 121 km/h de Betxí o els 118 de Xert, segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet.

Els registres de tres xifres es van repetir en moltes localitats. Així, Tírig, Agres, Benafigos, Aiora, Vilafamés, el Toro, Llucena, Ontinyent o Bunyol van registrar ràfegues superiors als cent quilòmetres per hora. Ara bé, en les comarques del sud es van quedar ben a prop, perquè alguns municipis com Pego, Bussot, Xixona o Alcoi van superar els 90 km/h, d’acord amb les dades recollides pels observatoris d’Avamet.

Ràfegues màximes de vent registrades als observatoris d'Avamet durant aquest dilluns de vesprada
Ràfegues màximes de vent registrades als observatoris d'Avamet durant aquest dilluns de vesprada / À Punt Oratge

D’altra banda, i a causa del front de ponent que va deixar alguns registres de pluja de poca importància a l’interior nord, d’entre sis i huit litres en diversos municipis del Racó d’Ademús, els Ports o l’Alt Maestrat, va deixar caure les primeres volves de neu de la temporada.

Es van veure de manera testimonial en cotes de 1.100 o 1.200 metres, com a Coratxà, el nucli més alt de la Tinença de Benifassà, on van arribar a quallar. Allà, aquest dimarts despertaven amb temperatures negatives i una sensació tèrmica molt gèlida, afavorida pel vent.

Nit amb gelades

Aquest punt, Coratxà, és precisament el que ha passat la nit més gelada del territori, amb una mínima de 0,4 graus negatius. També diverses poblacions dels Serrans, l’Alcalatén o el Racó d’Ademús han passat la nit sota zero.

Les temperatures d’aquest dimarts seran significativament més baixes que les d’aquest dilluns, però dimecres repuntaran de nou, i en alguns punts de la Comunitat Valenciana pujaran fins a cinc graus respecte a les de dimarts. 

També et pot interessar

stats