Ràfegues de vent de fins a 100 km assotaran el territori almenys fins a l’equador de la setmana

El vaivé de les temperatures, amb oscil·lacions d’entre cinc i huit graus entre una jornada i l’endemà, serà l’altra tònica dominant els pròxims dies

El cel rogenc, dominant a Rosell, feia preveure una jornada marcada pel vent de ponent
El cel rogenc, dominant a Rossell, feia preveure una jornada marcada pel vent de ponent / Ivan Tíscar

Iniciem una setmana en què serà difícil anar pentinat pel carrer i caldrà estar allunyats d’arbres i façanes de risc. Un temporal de vent, amb ràfegues de fins a noranta i cent quilòmetres per hora en algunes comarques interiors, com els Ports o el Maestrat, assotarà el nostre territori almenys fins dimecres. L’altra tònica de la setmana serà el vaivé de temperatures. Els canvis de vent tornaran bojos els termòmetres, amb oscil·lacions de fins a cinc graus entre una jornada i l’endemà, i també poden deixar, encara que de manera testimonial, les primeres estampes de pics enfarinats al nostre territori.

Des de primeres hores d’aquest dilluns, el veïnat de comarques com els Ports, el Maestrat, els Serrans, la Plana d’Utiel o la Vall d’Aiora, entre altres zones d’interior, està notant el fort vent que bufa de ponent i que ha portat l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, a decretar l’avís groc no només en aquestes zones, sinó en totes les comarques de la Comunitat Valenciana.

Amb el pas del front el vent prendrà més força en les comarques interiors del centre i del sud de la Comunitat Valenciana. Així, zones com el Vinalopó tindran ràfegues de vent intenses, per damunt dels huitanta quilòmetres per hora, d’acord amb els pronòstics d'Aemet.

Avisos previstos decretats per l'Aemet davant el fort vent que s'espera
Avisos previstos decretats per l'Aemet davant el fort vent que s'espera / À Punt Oratge

El pas d'un front la vesprada de dilluns portarà alguns ruixats, especialment a les comarques de l'interior, i un descens important dels termòmetres. Per aquest motiu podrien arribar les primeres volves de neu de la temporada a la Comunitat Valenciana. Això sí, malgrat les ganes de veure-la que tenen molts en un any més càlid del que és habitual, la neu, en cas que arribe aquest dilluns, podrà enfarinar, però sols de manera anecdòtica, les muntanyes més altes del sistema ibèric, en comarques com els Ports, l'Alt Maestrat, l'Alt Palància o el Racó d'Ademús. No seran, en cap cas, quantitats significatives de precipitació.

Segons les previsions d’Aemet, aquest dilluns en l’interior valencià el vent superarà els huitanta quilòmetres per hora i, puntualment, pot arribar fins i tot als cent quilòmetres per hora. Caldrà, per tant, estar allunyats de façanes en mal estat o amb elements decoratius, com els testos, de tanques publicitàries o de zones d’arbrat, com parcs i boscos, per tal d’evitar danys personals.

Temporal marítim mar endins

Les fortes ràfegues de ponent provocaran temporal marítim mar endins, en zones allunyades de la protecció de la costa.

Dimarts, el vent continuarà acompanyant-nos, però a més convidarà al fred. El mercuri caurà, fins a cinc graus en alguns punts, i deixarà una jornada típica de finals de tardor. El segon dia de la setmana l’avís per vent de l’Aemet es mantindrà en tot el territori valencià, que estarà sota avís groga per forts vents. Inclús als Ports i el Baix Maestrat l’Aemet ha elevat a taronja l’avís, fins a les huit del matí, per vents intensos durant la matinada. Vora mar també es percebran els efectes del vent i el temporal marítim seguirà mar endins.

En les últimes hores de dimarts el vent girarà a ponent i guanyarà més força a l'interior, especialment del centre. Aquestes ràfegues donaran pas a una pujada significativa dels termòmetres per a dimecres. En alguns pobles, els que experimentaran l’increment més important, passaran eixa jornada a huit graus més que dimarts. Les pujades de fins a cinc graus seran generalitzades al conjunt del territori.  

Per tant, i davant d'aquest panorama, comencem una setmana en què no sols haurem de tindre la pinta a mà, sinó també roba de més i de menys abric per a protegir-se de les oscil·lacions contínues de temperatura.

També et pot interessar

stats