"Tempestuós, antisocial, histriònic i compulsiu" però sense trastorn mental, la personalitat de Palma segons els psiquiatres

L'informe psiquiàtric forense, a què ha tingut accés À Punt, insinua que l'acusat menteix sobre l'esquarterament de Marta Calvo i el seu consum de cocaïna, per les contradiccions del relat que n'ha fet

Jorge Ignacio Palma durant el juí
L'acusat, Jorge Ignacio Palma, durant el judici / Biel Aliño (Efe)

"Tempestuós, antisocial, histriònic i compulsiu". Així és la personalitat de Jorge Ignacio Palma, segons l'informe psiquiàtric forense que s'exposa aquest dilluns en la quinzena sessió del judici contra l'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas, i d'atemptar contra la vida de set dones més. Els psiquiatres de l'Institut de Medicina Legal de València Santiago Rincón i Juan Carlos Cauto descarten que patisca cap trastorn mental. És a dir, sabia allò que feia.

El document, al qual ha tingut accés À Punt, presenta Palma com un home amb trets de persona entusiasta que s'avorreix amb facilitat, que té tendència a presentar una imatge favorable de si mateix, ocultant aspectes negatius o problemàtics, i que puntua alt en indicadors antisocials, que impliquen la possible manipulació, menyspreu o justificació de les conseqüències de les seues accions quan afecten altres persones. Així va quedar palés en les tres proves psicomètriques amb que es va valorar la personalitat i l'estat mental de l'acusat, uns tests no definitius però coherents amb el que els psiquiatres han evidenciat en les entrevistes amb l'acusat.

De fet, en l'informe forense es destaca que Palma nega o minimitza els crims: no es reconeix en els fets que se li atribueixen, fins al punt d'assegurar no conéixer una de les víctimes mortals, Lady Marcela, o els contextualitza en un relat no delictiu autojustificatori.

Als psiquiatres els explica el recurs habitual a dones prostituïdes, en períodes en què no tenia parella estable, com la via d'accés a dones fora del seu abast perquè "difícilment algú com ell haguera pogut relacionar-se amb xiques tan belles sense mitjançar diners". I reconeix que només feia "festes blanques" amb elles, mai amb parelles formals. No es destaquen altres factors sobre la relació amb les dones fora d'un complex de baixa estatura a què atribueix la manca de relacions en l'educació secundària.

Contradiccions i mentides sobre l'esquarterament

En les conclusions, l'informe psiquiàtric forense apunta la possibilitat que Palma estiga mentint. Als pèrits els crida l'atenció "l'absència de càrrega afectiva quan reprodueix els detalls de l'esquarterament [de Marta Calvo] i la fredor del relat" així com una contradicció clau sobre la cama —dreta o esquerra, segons la declaració — per la qual va començar el presumpte desmembrament. En l'exposició de l'informe en la vista oral, les suposicions s'han manifestat com conviccions: els forenses creuen que el relat de Palma és fals. "Després d'escoltar-lo els metges ens van dir que no creien els que ens havia contat", ha declarat en el judici el forense Santiago Rincón, que veu impossible que Palma desmembrara la jove en només dues hores amb un parell de serres i sense a penes tacar-se de sang, tal com els va explicar. "Ni pel que conta ni per com ho fa" se'l creu Rincón, pel que fa a l'esquarterament: "Hi ha sorolls, olors, i res d'això ho explica en la seua declaració. Si ho haguera fet, aquest tipus de detalls estarien en el seu relat", ha dit.

En sessions anteriors, els responsables policials de la investigació també han apuntat en aquest sentit que pensen que potser Palma va tindre la intenció de desmembrar el cos, però finament no ho va fer, com revelaria la falta de proves a la casa on presumptament va cometre el crim.

De la mateixa manera, en l'informe s'apunta la contradicció entre el consum de cocaïna que s'atribueix Palma —compatible amb una addicció greu— i la falta de restes d'estupefaent que es desprén de l'anàlisi toxicològica dels seus cabells (almenys des del juliol del 2019) i que xoca, entre d'altres, amb afirmacions com que va compartir sis grams de cocaïna amb Marta Calvo la nit de la mort de la xica, al novembre del mateix any, i que després se'n va anar a dormir. "Un consum puntual podria haver passat per alt, però no és cert que consumira en les quantitats que ell ha dit", ha explicat Rincón en la vista oral a partir de les conclusions de l'informe toxicològic.

Es recorda, també, que no consten assistències mèdiques d'intoxicació per cocaïna o per síndrome d'abstinència ni tractaments de desintoxicació. Palma va acudir a un gabinet de psicologia de Pamplona l'agost del 2017 per a curar-se una possible addicció després d'una primera detenció per narcotràfic. La directora terapèutica del gabinet, el centre AMAS, va posar en dubte les motivacions reals, insinuant que podria estar fent-ho per a atenuar la pena de presó.

"No té cap càrrega afectiva amb les víctimes"

En l'exposició de l'informe, Rincón ha destacat la falta d'empatia de l'acusat. Ha dit que "no té cap càrrega afectiva amb les víctimes", siguen les vives o les mortes, i que la reiteració de la conducta —la introducció de cocaïna en els genitals sense el consentiment de les dones— revela que "les usa com si foren un objecte". Conclou d'aquesta repetició que "sap allò que estava fent" i alhora "menysprea les conseqüències" de fer-ho. L'informe del doctor de la presó de Picassent va apuntar en un sentit similar, segons ha recordat Rincón: no va veure "repercussió emocional" en Palma quan parlava dels fets.

El metge forense també ha destacat la impressió que els intentava manipular i ha recordat que l'acusat els va admetre haver fingit idees de temptativa de suïcidi per a assegurar l'estada a la infermeria de la presó i evitar els interns als mòduls, on temia una agressió. Palma també va escriure una carta d'acomiadament després de la mort de Marta, però va renunciar a suicidar-se, segons els va dir, per la visita de la seua mare l'endemà.

L'anècdota de la jornada ha sigut la suspensió precipitada de la sessió per la indisposició de l'advocat de l'acusació Juan Carlos Navarro, que després de patir d'un dolor al pit ha rebut una primera assistència dels metges forenses que estaven declarant.

També et pot interessar

stats