Les pluges agranen la Comunitat Valenciana de nord a sud

L'episodi de pluges deixa 69,3 litres a Benilloba en quatre hores o 40 litres a Elx

Les tempestes han agranat la Comunitat Valenciana aquest dimarts / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juny 2023 - 18:14 Actualitzat: 13 de juny 2023 - 22:01

El temps continua inestable, amb trons i ruixats, que persisteixen en bona part de la Comunitat Valenciana. L'Agència Estatal de Meteorologia ha advertit aquest dimarts que al llarg de la vesprada les tempestes s'intensificarien, amb pluges localment fortes i possible graníssol. Els núvols s'han format a la 1 del migdia a les comarques del nord i el granís ha caigut als Ports i la Plana Baixa. També ha caigut amb força en punts de l'Alt Millars i l'Alt Palància, com la Font de la Reina, on els carrers s'han convertit en rius. Caiguda d'arbres, carrers convertits en rius i baixos negats han sigut l'efecte més visible de les tempestes que han sorprés en molts punts del territori valencià durant la vesprada.

Durant la vesprada, En només vint minuts ha deixat 41 litres per metre quadrat a Forna, al costat de l'Atzúbia, a la comarca de la Marina Alta, on ha plogut de manera torrencial i amb graníssol, segons l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

Altres acumulacions durant les últimes quatre hores, segons dades del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, són 25,6 litres per metre quadrat a Caudete de las Fuentes (Plana d'Utiel-Requena), 20,6 litres per metre quadrat a Montanejos (Alt Millars) i 18,6 litres per metre quadrat a Millena (Comtat).

Als Ports, l'aigua ha caigut ja durant la nit, i s'han acumulat 22 litres per metre quadrat en municipis com la Mata i el Forcall. En alguns casos, com Vilafranca, la pluja ha estat acompanyada de pedra. Les precipitacions a la comarca, que es poden repetir durant tot el dia, estan ajudant a alleujar la greu sequera que pateixen la serra i els camps. En alguns pobles de la Plana Baixa, com Artana o Borriana, també hi ha hagut graníssol, acompanyat de xicotetes trombes pels carrers.

En altres punts de la Safor, com Oliva i Xeresa, les ratxes de vent, unides a la pluja, han generat cortines d'aigua laterals que han agranat els carrers, i han arribat a deixar 27 litres per metre quadrat. El canvi de temps ha sorprés el veïnat. "Ha sigut de colp, he vist un núvol negre i de seguida ha començat a caure", ha explicat una veïna. La pluja també ha agafat per sorpresa la població de Dénia, a la Marina Alta. "Això ha sigut ara de colp, no ens ho esperaven en absolut", ha dit un veí de la localitat.

Entre les 13:00 i les 18:00 hores, els bombers d'Alacant han fet més d'una desena d'intervencions relacionades amb les fortes precipitacions, com extracció d'aigua de baixos de vivendes, fugues i altres actuacions en via pública per caigudes de mobiliari urbà, caigudes de cables. Elx i Oriola han sigut alguns del municipis que han necessitat la intervenció dels bombers.

L'AEMET ha decretat avís i groc a tot el territori per fortes tempestes, i l'avís taronja al litoral sud de València i nord d'Alacant.

També et pot interessar

stats