Tecnologia, centres per a vianants o jardins verticals: algunes propostes valencianes de la ciutat del futur

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial de les Ciutats, que enguany tracta com a tema prioritari l'adaptació de les ciutats a la resiliència climàtica

Centre de la ciutat de Dénia
Centre de la ciutat de Dénia / Turisme Dénia

Adaptar les ciutats a la resiliència climàtica. Amb aquest lema, se celebra enguany el Dia Mundial de les Ciutats. Com que per a gran part de la població mundial el futur serà urbà, les solucions a problemes del segle XXI com ara el canvi climàtic s’ha de trobar en la vida de la ciutat. El repte està a conjugar la urbanització i el desenvolupament sostenible en un entorn en què viu més de la meitat de la població del món. Els experts consideren essencial l’evolució de ciutats construïdes en l’era postindustrial cap a nuclis més sostenibles i resilients.

Un exemple de transformació sostenible és la instal·lació de plaques solars o la coberta de façanes amb vegetació. Una solució per a les ciutats del futur que ja és una realitat, entre molts altres llocs, al jardí vertical del Parc Central de València. 

Un altre pas endavant cap a un model de ciutat del futur és l'ampliació de voreres, com s'ha fet a Aldaia o el tancament al trànsit rodat dels centres urbans, com trobem a Dénia, al carrer Marques de Campo, ara només per a vianants.

Un altre exemple el trobem a la Plana Baixa, a Onda, on el futur es materialitza en unes pantalles accessibles a tota la ciutadania i també als turistes. En aquests panells tàctils es pot consultar l’estat de tots els serveis. També poden fer-ho a través de l’aplicació municipal que, a més, recull la informació dels sensors que monitoren la qualitat de l’aire, el soroll ambiental, l’aforament dels espais públics o l’estat del trànsit. Aquestes prestacions converteixen Onda en una ciutat intel·ligent.

Planificar un entorn urbà sostenible implica, també, la creació d’una xarxa de transport públic cosa que aporta grans beneficis en termes d’activitat econòmica, qualitat de vida, medi ambient i èxit general d’una ciutat intercomunicada.

També et pot interessar

stats