Castelló de la Plana, la ciutat més sostenible de la Comunitat Valenciana

És la localitat més destacada en l’escala dels dèsset objectius de desenvolupament sostenible.

El parc Ribalta de Castelló, un dels enclaus verds de la ciutat
El parc Ribalta de Castelló, un dels enclaus verds de la ciutat / Ajuntament de Castelló

L'informe Mirant cap al futur: ciutats sostenibles, elaborat per la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (ODS), ha situat Castelló de la Plana com la ciutat més destacada de la Comunitat Valenciana en l’escala dels dèsset objectius de desenvolupament sostenible.

Castelló de la Plana compta amb quatre dels dèsset objectius en el màxim rang: aigua neta i sanejament; vida submarina; pau, justícia i institucions sòlides i aliances per a aconseguir els objectius. A més, no presenta cap objectiu en el pitjor rang. Mentrestant, Alacant compta amb dos objectius en el màxim rang i un en el mínim, i València en té un en cada extrem.

Amb aquesta vista panoràmica de l'estat actual, la ciutat es consolida per damunt de la mitjana nacional dels ODS en els sectors de vida submarina; aigua neta i sanejament; aliances per a aconseguir els objectius; fam zero; indústria, innovació i infraestructura, i ciutats i comunitats sostenibles.

A més, entre els indicadors que desglossen cadascun dels objectius, cal destacar en positiu els valors extrets en àmbits com la ràtio de morts per trastorns mentals, la paritat en càrrecs electes municipals, la qualitat del subministrament elèctric, l’accessibilitat a l’habitatge, espais naturals protegits, participació electoral i solidesa i autonomia de la institució municipal.

El compliment d’aquests objectius construeix el camí cap a la creació de ciutats ‘‘inclusives, segures, resilients i sostenibles’’. Així, aquest estudi permet a cada municipi tindre un punt de referència dels seus avanços en relació amb els ODS i estableix una taula comparativa amb altres ciutats.

També et pot interessar

stats