Els tècnics de manteniment d’Air Nostrum convoquen protestes per a reclamar millores salarials

Denuncien l’incompliment del conveni col·lectiu, que obliga ajustar els seus sous a la pujada de l’IPC

Imatge d'arxiu de l'enlairament d'un avió d'Air Nostrum
Imatge d'arxiu de l'enlairament d'un avió d'Air Nostrum / Europa Press

Nova vaga de treballadors a Air Nostrum. L’Associació Espanyola de Tècnics de Manteniment Aeronàutic (Asetma) ha anunciat que aquest perfil professional farà aturades parcials per als mesos de gener, febrer i març. Protesten perquè, diuen, no s’han respectat les seues condicions laborals després de l’escissió de la companyia aèria i la creació d'una nova empresa —Air Nostrum Engineering and Maintenance Operations (ANEM)—, que s'encarrega del manteniment a altres operadores. 

“Als tècnics de manteniment aeronàutic se'ns va assegurar que es respectarien les nostres condicions de treball i que aquesta escissió era molt positiva per als treballadors, ja que suposaria millors oportunitats laborals, perquè atrauríem a més clients i com a conseqüència l'empresa generaria més ingressos. Res més lluny de la realitat”, resa el comunicat. 

Asetma denuncia que el gener de 2021 les taules salarials es van ajustar a la baixa amb un IPC negatiu (-0,5%) d’acord amb el conveni col·lectiu, una decisió que els treballadors van acceptar. A banda de la rebaixa, en setembre del mateix any, critiquen que l’empresa va denunciar el conveni col·lectiu deixant “els salaris congelats (...) evitant actualitzar-los amb la pujada de l’IPC”. 

Els tècnics de manteniment aeronàutic asseguren que durant nombroses reunions l’empresa ha volgut englobar-los dins del conveni col·lectiu del metall, “eliminant d'un colp de ploma la progressió professional i la revisió de l'IPC, incomplint el seu compromís de mantindre les mateixes condicions que ens regien en Air Nostrum”. Ara, diuen, han arribat a una situació de bloqueig, amb els salaris congelats. 

Per això, els sindicats han convocat una vaga a partir del dia 23 de gener en què demanen que es revise el seu sou conforme a l'IPC actual i que es garantisca el compliment íntegre del conveni. 

No és la primera protesta laboral de treballadors al si d'Air Nostrum durant les últimes setmanes. Els pilots van ser convocats a huit jornades de vaga durant la campanya de Nadal també pel “bloqueig” en la negociació del conveni col·lectiu en aspectes de les condicions de treball i salarials.

També et pot interessar