El TC avala que l'Estat espanyol fixe "un tractament anàleg" del castellà i el basc en les aules

El govern basc considerava en un escrit que la LOMQE deixava "al marge la comunitat per a definir continguts".

Europa Press
Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat un conflicte de competències plantejat pel govern del País Basc contra la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) pel que considerava un "excés de l'Estat espanyol" en envair la competència en matèria d'educació de la comunitat autònoma imposant un "tractament anàleg" de la llengua cooficial a la de la llengua castellana en els cursos d'Educació Primària.

En l'escrit presentat pel govern basc el 2014 contra la LOMQE, que va ser aprovada un any abans amb la majoria del Partit Popular, argumentava que la norma deixava "al marge la comunitat autònoma per a definir continguts". A més, qualificava com a "ingerència" que imposara un "tractament anàleg" de la llengua cooficial, en aquest cas el basc, al de la llengua castellana.

"És la comunitat autònoma, en exercici de la seua competència exclusiva per a regular la presència del basc, a qui correspon determinar les mesures de política lingüística que corregisquen situacions històriques de desequilibri d'una de les llengües oficials respecte de l'altra", exposava l'escrit presentat pel govern basc.

En la seua demanda, l'executiu basc al·ludeix al fet que la LOMQE regula els continguts comuns concrets de les assignatures troncals "de forma exhaustiva" amb "una concepció esgotadora del que és bàsic" que "buida la competència de les comunitats autònomes".

No obstant això, el TC desestima el conflicte plantejat pel govern basc per entendre que "la demanda parteix d'una premissa que no pot sostindre’s, d'acord amb la doctrina constitucional, com és que la comunitat autònoma és l'única competent per a regular l'ensenyament de la llengua cooficial".

En aquest sentit, el TC defensa que no s'incorre "en la vulneració competencial que es denuncia" ja que en la LOMQE existeix "una previsió mínima sobre el tractament de l'àrea 'Llengua Cooficial i Literatura' en relació amb el de 'Llengua Castellana i Literatura". Una previsió, segons el tribunal, que es dirigeix a evitar situacions de desigualtat en l'ensenyament de les dues llengües cooficials.

També et pot interessar

stats