La taxa valenciana d’emancipació creix fins al 16,5%, la més alta en quatre anys
L’increment interanual era d’un punt i mig a finals del 2023, però encara ens situa per davall de la mitjana estatal
Només el 16,5% de la població valenciana d'entre 16 i 29 anys estava emancipada quan va acabar el 2023, segones les dades publicades este dilluns pel Consell de la Joventut d'Espanya (CJE). Esta xifra suposa un augment interanual d'un punt i mig i està per davall de la mitjana estatal del 17%. Tot i això, és el percentatge més alt de jovent emancipat residencialment dels últims quatre anys.
Al conjunt d'Espanya s'experimenta una lleugera crescuda d'esta taxa, que encara està lluny del 18,6% registrat abans de la pandèmia de la covid o del 25,9% anterior a la crisi econòmica del 2008. L'autonomia en què que més s'ha incrementat el percentatge de joves que s'han independitzat és Canàries (una variació de 4,2 punts), seguida d'Aragó (3,4) i la Comunitat de Madrid (2,9). En l'altre extrem trobem un retrocés de 3,6 punts a Múrcia; punt i mig a Astúries i d'un punt a La Rioja.
L'Observatori d'Emancipació del CJE assenyala que l'edat mitjana en què els joves espanyols s'independitzaren el 2023 va ser els 30,4 anys, segons dades de l'Eurostat. A la Unió Europea, en el mateix període, el jovent s'emancipava amb una mitjana de 26,3 anys.
Quant als factors que determinen el nivell d'emancipació del jovent valencià, el CJE apunta als problemes d'accés a la vivenda. Així, per a llogar en solitari, s'hauria de dedicar el 87,9% del sou.
En cas d'optar per una vivenda compartida, el preu mitjà de l'habitació suposaria el 42,2% del salari mitjà jove a la província de València, el 38,1% a la d'Alacant i el 30,4% a Castelló. El sou mitjà al nostre territori se situa lleugerament per damunt dels 11.000 euros, un dels més baixos d'Espanya.
Més sí-sís que ni-nis
El CJE també posa el focus en el percentatge de persones joves que no busquen faena, tot i estar disponibles, i tampoc no estudien. Al conjunt de l'Estat, els coneguts com a ni-nis representaven un 2,1% de la població activa. La taxa de sí-sís, que estudien i treballen alhora, és molt superior i suposa un 34,1% del jovent que treballa.