Tajogaite: el nom que proposa l'Institut Vulcanològic de Canàries per al volcà de La Palma

Involcan, en qualsevol cas, ha afegit en les seues xarxes socials que l'última paraula sobre la denominació de l'actual erupció, que encara no té nom, correspon als habitants de l'illa

El volcà de La Palma, en plena erupció
El Tajogaite, en plena erupció / Reuters

L'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha proposat aquest dimarts el nom de Tajogaite per al nou volcà en erupció a La Palma, a causa del llegat aborigen i el lloc en el qual es va iniciar el procés eruptiu. Involcan, en qualsevol cas, ha afegit en les seues xarxes socials que l'última paraula sobre la denominació de l'actual erupció, que encara no té nom, correspon als habitants de l'illa. Tajogaite és, pel que sembla, la denominació que els primers habitants de l'illa, els benahoarites, utilitzaven per a nomenar a la muntanya.

Involcan ha fet aquesta proposta en relació amb la commemoració aquest 12 d'Octubre del dècim aniversari de l'erupció de Tagoro (2011-2012), el volcà submarí d'El Hierro i una de les 17 erupcions històriques de Canàries.

L'institut remarca també que sense l'activitat volcànica no s'hauria construït Canàries i, per consegüent, no hauria existit la societat de l'arxipèleg. Involcan assenyala que, encara que és conscient que l'activitat volcànica pot ser una font de destrucció, especialment per a les comunitats que viuen en la rodalia d'un procés eruptiu, s'ha de tindre en compte que aquests intervals de temps són molt menors que aquells en els quals l'activitat volcànica actua com una font de construcció i contribueix al desenvolupament socioeconòmic de les comunitats que habiten en territoris volcànics.

Les 17 erupcions històriques de Canàries comencen precisament amb la de Tacande a La Palma (1430-1447) i segueix amb l'observada per Cristòfol Colom en un lloc no determinat de Tenerife l'any 1492.

S'alça el confinament de 3.000 persones

D'altra banda, la direcció del Pevolca (Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries) ha alçat el confinament en les zones d'El Paso i Los Llanos de Aridane en millorar la qualitat de l'aire, després de dissipar-se el fum originat en la combustió de les naus industrials al polígon industrial del Callejón de la Gata. Ahir, la direcció del Pevolca va ordenar el confinament domiciliari de vora 3.000 persones en diverses zones dels municipis d'El Paso i Los Llanos després de l'alliberament de gasos per la combustió de l'incendi de la planta de ciment situada al polígon.

També et pot interessar

stats