Susana Gisbert: "La justícia no és infal·lible perquè no és la solució"

La coordinadora de delictes d'odi de la Fiscalia de València veu en l'educació l'eina principal per a mitigar la violència.

La coordinadora de la secció de delictes d'odi de la Fiscalia Provincial de València, Susana Gisbert
La coordinadora de la secció de delictes d'odi de la Fiscalia Provincial de València, Susana Gisbert

"La justícia no és infal·lible perquè no és la solució. La justícia el que fa és gestionar el fracàs". Amb aquesta contundència s'ha pronunciat en À Punt Notícies matí la fiscal valenciana Susanna Gisbert en els dos àmbits de la seua actuació, la violència masclista i els delictes d'odi. Gisbert, exportaveu de la Fiscalia Provincial de València i fiscal especialitzada en violència de gènere, estrena ara el càrrec de coordinadora de la secció de delictes d'odi. I des d'aquesta nova responsabilitat ha fet l'advertència anterior: que l'esperança per a solucionar aquests problemes no està en la justícia, sinó en l’educació. 

"La solució és sempre abans que la justícia, amb mitjans materials, personals i sobretot l'educació, que serà fonamental per a una nova generació sense violència de gènere", ha explicat a À Punt, una consideració que estén també als delictes d'odi.  

En aquesta línia també apel·la a la responsabilitat dels mitjans de comunicació, perquè no fomenten estereotips sobre col·lectius vulnerables, com els immigrants o les persones sense sostre, de la mateixa manera que cada vegada més cuiden la informació que es proporciona sobre les víctimes de la violència masclista.

Gisbert assumeix la coordinació de la secció especialitzada en delictes d'odi de la Fiscalia en un moment delicat, atés l'últim informe Raxen que, amb 700 incidents anuals, situa la Comunitat Valenciana al capdavant d'Espanya en els atacs a immigrants, homosexuals i transsexuals, persones sense recursos o discapacitats. La fiscal, que demana temps per avaluar la situació, es mostra atemorida pel creixement d’algunes ofertes polítiques d'extrema dreta que alimenten l'odi al diferent; postulats que anima a combatre amb informació "perquè la gent sàpia què passa i no es crega les mentides". 

La fiscal també ha posat l'accent en l'assetjament a l'escola i l'adolescència, en una nova era digital en què les xarxes socials amplifiquen les pressions i la casa de la víctima deixa de ser refugi i parèntesi dels atacs. 

Més recursos per a una tasca efectiva

El seu no serà un treball fàcil, atesa la falta de recursos que ja ha trobat en el seu nou departament. "La justícia és la germana pobra de l'administració i, la Fiscalia, la germana pobra de la justícia", lamenta Gisbert, que reclama més mitjans perquè la tasca de la secció siga efectiva. Per això es mostra favorable que l'Ajuntament de València reòbriga l'oficina d'atenció a víctimes de delictes d'odi, que gestionava el Moviment contra la Intolerància, que considera una eina més que pot donar suport al seu treball.

Susanna Gisbert no oblida el seu passat immediat com a fiscal experta en violència masclista, des del qual reivindica posar-se "les ulleres violeta" per a aplicar la perspectiva de gènere en totes les facetes de la vida, no només en la judicial, on admet que perviu cert biaix masclista. 

I tant pel que fa a aquest tipus de violència, com en els delictes d'odi, apel·la a la implicació de la ciutadania, per a denunciar agressions o informar la Fiscalia de delictes potencials, a fi que el ministeri públic els puga tramitar.

També et pot interessar

stats