El Suprem rectifica i exigeix la inscripció de parelles de fet per a accedir a la pensió de viudetat

La cort de garanties diu que "la pensió de viudetat que la norma estableix no és en favor de totes les parelles de fet, amb convivència acreditara, sinó en exclusiu benefici de les parelles constituïdes en la forma legalment establida"

Una parella camina pel carrer
Una parella camina pel carrer / A. Perez Meca (Europa Press)

El Tribunal Suprem (TS) ha rectificat i considera pertinent tornar a exigir la inscripció de les parelles de fet per a percebre la pensió de viudetat. L'alt tribunal corregeix així la doctrina fixada el 7 d'abril de 2021 i ha fixat que és necessari acreditar la unió mitjançant el certificat d'inscripció en el registre municipal o autonòmic.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa s'ha pronunciat així en una sentència, en la qual ha desestimat el recurs de cassació que va presentar una dona a la qual se li havia denegat la pensió de viudetat per no tindre la inscripció de parella de fet.

En la resolució, de la qual ha sigut ponent el magistrat Antonio Fonseca-Herrero, el tribunal ha fet referència a les resolucions del Tribunal Constitucional que han avalat la constitucionalitat de l'article en qüestió pel qual es determina que el registre municipal o autonòmic és la via per a acreditar la parella de fet.

En aquest sentit, ha recordat que el tribunal de garanties va fixar que "la pensió de viudetat que la norma estableix no és en favor de totes les parelles de fet, amb convivència acreditada, sinó en exclusiu benefici de les parelles constituïdes en la forma legalment establida". És a dir, a través de la certificació de la inscripció en registre públic.

L'Alt Tribunal s'ha pronunciat d'aquesta manera després d'estudiar el recurs de cassació que va presentar una dona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid que va confirmar la decisió de la Direcció General de Costos de Personal i Pensions Públiques de denegar la seua petició de pensió de viudetat.

Segons arreplega la sentència, l'administració va denegar la pensió en considerar que no s'havia acreditat l'existència de parella de fet aportant alguns dels mitjans que específicament esmenta l'article 38.4 del text refós de la llei de classes passives de l'Estat.

El TSJ de Madrid va confirmar aquesta decisió en estimar que l'efectiva acreditació de la convivència des de 1965, unida a l'existència de quatre fills comuns i a l'adquisició conjunta d'habitatge, no eren suficients per al reconeixement del dret de pensió per no ser mitjans adequats per a acreditar l'existència de la parella de fet. El Suprem ha confirmat la sentència del tribunal madrileny.

També et pot interessar

stats