El Suprem rebutja que la Comunitat Valenciana puga comunicar-se en valencià amb Catalunya i les Illes Balears

En la comunicació interterritorial entre les tres comunitats cal fer la traducció al castellà de tots els documents oficials.

Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem / Imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem rebutja que la Comunitat Valenciana tinga competències per a decidir comunicar-se en valencià amb Catalunya i les Illes Balears. La decisió confirma la sentència dictada al juliol de l'any passat pel Tribunal Superior de la Comunitat Valenciana i anul·la part del decret sobre l'ús del valencià en l'administració.

Els dos òrgans judicials coincideixen a afirmar que es tracta d'una competència de l'estat espanyol i que, en la comunicació interterritorial entre les tres comunitats, cal fer la traducció al castellà de tots els documents oficials, tot i que pertanyen, diuen, al mateix àmbit lingüístic.

El TSJCV ja va dictar quatre sentències en les quals anul·lava alguns articles, que van ser recorregudes en cassació per la Generalitat i pel Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha afirmat que acatar la sentència seria “acceptar una burla” i la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, li ha replicat que “les sentències es compleixen”, mentre que des de Ciutadans, Toni Cantó ha afirmat que “no és cap novetat que els colpistes no vulguen complir les lleis ni les sentències”.

Per la seua banda, des de Compromís han criticat que aquesta decisió suposa “un atac frontal a l'autogovern” dels valencians, ja que des del punt de vista institucional “passa per damunt” de competències pròpies com determinar el règim d'oficialitat de les llengües i des del polític constitueix “un atropellament en tota regla dels drets dels valencianoparlants”, en paraules de la diputada autonòmica Nathalie Torres.

També et pot interessar

stats