El Suprem demana al PP i al PSOE renovar sense més demora el CGPJ: "El perjudici és enorme"

El TS manca de president i de vicepresident titulars, dels presidents titulars de tres de les cinc sales i de 25 magistrats

El Suprem demana a PP i PSOE renovar "sense més demora" el CGPJ / À Punt NTC

La sala de govern del Tribunal Suprem ha demanat al PSOE i al PP "responsabilitat" perquè troben una solució que permeta la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "sense més demora". Els acusen de no haver fet "res" fins ara i afigen que el perjudici és "enorme".

En un acord adoptat este dilluns, després de rebre un escrit signat per 33 magistrats, la sala subratlla que eixe perjudici afecta "la Constitució i la llei orgànica, perquè ambdós s'incompleixen manifestament ni més ni menys que per les Corts Generals". També afecta el mateix Consell, el mateix Tribunal Suprem i altres tribunals, segons indiquen, perquè "no sembla importar privar-los dels magistrats que han d'integrar-los o presidir-los". Per eixe motiu, es danya "el poder judicial en conjunt".

Justament diumenge conclou l'ultimàtum que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, va donar al PP per a acordar la renovació del Consell el mes de juny. El govern va anunciar que, en cas de no fer-se efectiu, plantejaria una reforma legal que pot afectar la facultat de nomenar magistrats. Malgrat rebutjar l'ultimàtum, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va assegurar estar disposat a tornar a intentar eixa renovació.

La sala de govern recorda que es va dirigir el 27 de setembre del 2021 i el 27 de juny del 2022 al CGPJ per a demanar que instara les Corts Generals a la renovació immediata dels vocals. No obstant això, "eixes iniciatives han sigut en va", de tal manera que, hui dia, "el Tribunal Suprem manca de president i de vicepresident titulars, dels presidents titulars de tres de les seues cinc sales i de 25 magistrats", segons indica.

"El pitjor no és la seriosa alteració del funcionament normal del Tribunal Suprem i dels altres òrgans judicials afectats ni l'esforç afegit que exigeix als magistrats que els serveixen, sinó el menyscapte del dret dels ciutadans a la tutela judicial efectiva", afig la sala en el comunicat. Això és així "pel major temps requerit per a resoldre els recursos i per la degradació d'institucions essencials per a la garantia dels drets i interessos".

Per tot això, la sala "crida a la responsabilitat dels que tenen a mà el remei imprescindible, perquè l'adopten sense més demora".

També et pot interessar

stats