El Suprem anul·la el decret que va restringir l'entrada i l'eixida de la Comunitat Valenciana a l'octubre de 2020

El denunciant esgrimia que Puig no estava facultat per a dictaminar mesures restrictives de drets fonamentals, com la lliure circulació

Control policial en l'accés a un municipi
Control policial en l'accés a un municipi / À Punt NTC

El Tribunal Suprem (TS) ha estimat un recurs interposat contra el decret del president de la Generalitat, Ximo Puig, l'octubre de 2020 que limitava l'entrada i l'eixida de persones a la Comunitat Valenciana (dins de les actuacions per a controlar la pandèmia) i, per tant, ho anul·la.

D'aquesta manera, l'alt tribunal ha decidit estimar el recurs contenciós administratiu interposat pel lletrat Curro Nicolau contra el decret del cap del Consell pel qual es van adoptar mesures temporals i excepcionals a la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària i a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma.

El recurrent impugnava en concret la restricció d'entrada i eixida de persones del territori de la Comunitat Valenciana, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats, en entendre que afectava la lliure circulació, dret fonamental recollit en l'article 19 de la Constitució Espanyola. Així mateix, esgrimia que el president del govern valencià no estava facultat per a dictaminar mesures restrictives de drets fonamentals.

Per part seua, l'Advocacia de la Generalitat va sostindre que, pel que fa a la competència de l'executiu autonòmic, troba la cobertura en l'article 43 de la Constitució, que atribueix als poders públics la tutela de la salut pública. El Ministeri fiscal també va sol·licitar la desestimació del recurs.

Ara, el Suprem al·ludeix a la seua pròpia sentència del passat 25 de gener, mitjançant la qual va anul·lar el decret de Puig que va establir restriccions a la mobilitat el gener de 2021. Encara que la sala va considerar que la disposició era "proporcionada" per la pandèmia, va al·legar que el Tribunal Constitucional havia declarat la inconstitucionalitat de part de l'estat d'alarma.

El govern valencià recorda que les mesures estaven avalades pel TSJCV

Al fil d'aquesta nova sentència, fonts de l'administració valenciana han recordat que totes les mesures que han anat adoptant al llarg de la pandèmia les ha avalades el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

De fet, recalquen, el TSJ sempre ha manifestat que les actuacions estaven justificades per les dades epidemiològiques i tècniques. Aquestes actuacions, asseveren des de Presidència, han tingut com a objectiu evitar l'ascens de contagis i, per tant, que es produïren més víctimes a conseqüència del virus.

També et pot interessar

stats