Els suplements de zinc podrien reduir la mortalitat de la Covid-19

Un estudi revela que el coronavirus es replica més ràpidament en les cèl·lules deficitàries d'aquest element que proporcionen múltiples aliments

Els investigadors
Els directors de la investigació, Rubén Vicente, de la Pompeu Fabra, i Robert Güerri, de l'Hospital del Mar / Fundació Quaes via Europa Press

Un estudi científic conclou que hi ha una relació entre la falta de zinc i la gravetat de la Covid-19. La investigació confirma que el SARS-Cov2 es va replicar a més velocitat com menys càrrega de zinc tenien les cèl·lules infectades amb el coronavirus al laboratori. El treball l'ha desenvolupat l'Hospital del Mar de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i s'ha compartit amb la Universitat Politècnica de València mitjançant la mediació de les càtedres que la Fundació Quaes té als dos centres universitaris.

El zinc és un element essencial per a fabricar estructures bàsiques del cos, així com per a mantindre la bona salut del sistema immunitari. Està present en aliments com les ostres, la carn roja, la carn d'ocell, els llegums, els ous, la fruita seca, les fruites i hortalisses i els lactis.

S'estima que entre el 10 i el 20% de la població europea té dèficit de zinc, el qual s'associa amb una dieta pobra, poc variada i amb excessiva presència dels cereals. La manca d'aquest element també s'ha relacionat entre un 4 i 5% amb la mortalitat infantil.

Quant al seu paper antiviral, el zinc modula la resposta del sistema immunitari i regula el fenomen d'activació dels limfòcits T i B, que destrueixen les cèl·lules infectades que generen anticossos.

"Una deficiència en zinc produeix una resposta exagerada del sistema immune que augmenta l'alliberament de citocines i la inflamació. I la inflamació redueix els nivells circulants de zinc, amb la qual cosa s'inicia un bucle que pot acabar danyant l'individu", ha explicat Rubén Vicente, investigador del grup de Biofísica del Sistema Immunitari de la Pompeu Fabra.

Per contra, l'entrada del zinc en les cèl·lules es postula com un agent antiviral perquè pot parar la multiplicació dels virus. La literatura científica ja evidencia en proves de laboratori recents que una entrada de zinc massiva pot parar o inhibir el fenomen de replicació de determinats patògens, com s'ha demostrat en infeccions de coronavirus, rinovirus, herpes i hepatitis.

Suplements de zinc, un dels tractaments que va rebre Trump

El suplement de zinc formava part dels tractaments experimentals que es van administrar a l'expresident Donald Trump quan va contraure el coronavirus.

"Als països anglosaxons, donar tractaments suplementats amb zinc en pacients amb infeccions respiratòries virals és molt freqüent i podem dir que s'ha prescrit de forma generalitzada durant la pandèmia", ha indicat el doctor en Medicina Robert Güerri, de l'Hospital de la Mar.

Així i tot, els investigadors destaquen la importància de la supervisió mèdica per a la ingesta d'aquests suplements, ja que ha de fer-se en quantitats específiques (uns 20-50 grams de dosi diària) i per temps limitat. Mantinguda en llargs períodes descompensa la presència del coure, un altre oligoelement essencial.

També et pot interessar

stats