La superpoblació estival, la sequera i el cultiu de l'arròs contaminen els rius d'Oliva

Els rius Molinell, Clotal i Vedat desemboquen a la mar carregats de bacteris nocius per a la salut. Les depuradores no donen l'abast i les fosses sèptiques aboquen als rius sense control.

La superpoblació estival, la sequera i el cultiu de l\'arròs contaminen els rius d\'Oliva

La contaminació afecta tots els rius d'Oliva, però la séquia del Vedat és un dels sistemes fluvials més destacats del municipi en recollir les aigües del riu Bullent, inclòs en el Catàleg de Zones Humides i en la Xarxa Natura 2000. Les últimes analítiques donaven com a resultat la presència d'E. Coli cinc vegades per damunt de la quantitat permesa per a considerar l'aigua del riu apta per al bany. Alguns dies de juliol, els volums de bacteris arribaren a 800.000 unitats per damunt de les 500 acceptades.

Els punts de màxima contaminació estan a la vall Morta, on arriben les aigües residuals d’Oliva Nova abans d'eixir al riu, i de la depuradora de Rabdells, situada damunt del sistema dunar, a escassos metres del llit de la séquia.

L’Ajuntament d’Oliva ha posat un cartell on es recorda que està prohibit banyar-se en rius i séquies per seguretat. Algun veí, però, hi ha afegit les causes reals: el riu està contaminat. Coincideix que la desembocadura de la séquia del Vedat és molt visitada per famílies amb xiquets en un entorn envejable.

Imma Ibiza, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva afirma que, tot i que el riu està contaminat, les platges mantenen la qualificació d’excel·lents. “És veritat que hi ha hagut problemes de contaminació, però hem fet actuacions en les depuradores d’Oliva Nova i està solucionant-se. Cal diferenciar el que són els rius i les platges. A Oliva no hi ha cap platja tancada al bany.”

Un problema afegit a la zona són les fosses sèptiques de casetes construïdes durant dècades de forma il·legal i que aboquen, directament al riu, les aigües fecals. Vicent Jordà, president de l’Agenda 21 d’Oliva, reclama de manera urgent “un pla de control i eliminació d’aquests depòsits de residus per l’impacte que tenen en els nivells de contaminació i en la destrucció de l’ecosistema marí”.

Un problema veïnal i de salut pública

Els veïns de la urbanització de Rabdells, construïda a final dels anys 90 i que no està acabada d'urbanitzar, reclamen la reversió del riu a l’estat natural, al de les gambetes del pla, el samaruc o l'asprella.

Fa uns anys presentaren una denúncia al Seprona perquè actuara la Fiscalia de Medi Ambient, però, de moment no tenen resposta. Joan Ortolà, secretari de l'associació de veïns de la plataforma, diu que estan disposats a recórrer a Europa si el problema de contaminació no se soluciona, “no sols pels efectes mediambientals, també per una qüestió de salut pública, el bacteri E. Coli és molt resistent als antibiòtics i banyar-se en el riu és un risc molt, molt greu”.

Competències administratives

L’Ajuntament d’Oliva està desbordat per un problema heretat de les últimes dècades. La regidora de Medi Ambient declara que des del seu departament només poden notificar a la Direcció General d’Aigües la presència de punts de contaminació perquè les depuradores són de gestió autonòmica.

La regidora es queixa també dels efectes del cultiu de l'arròs en la retenció d'aigües que redueixen el cabal del riu: “Em sembla bé que es preocupen pel sector agrícola de l'arròs, però el turisme a la nostra zona és bàsic, quan hi ha aigua per tots no passa res, però quan passen per períodes de sequera com aquest, s'hauria de fer un ús racional de l'aigua”.

L’única depuradora municipal és la de Rabdells i, segons afirma, ací l’abocament està controlat. Mentrestant, ultimen els tràmits per a la construcció d’una depuradora nova amb capacitat per a tractar les aigües residuals d’una població de 80.000 habitants, quasi tres vegades el nombre d’habitants del municipi.

També et pot interessar

stats