"Stop vaixells de la mort", ecopacifistes protesten a Sagunt contra un possible carregament d'armament per a la guerra del Iemen

Els activistes, que s'han parapetat en una torre dels alts forns, denuncien que el vaixell saudita Bahri Tabuk conté armament dels EUA i podria incorporar munició espanyola en l'escala al port valencià

En imatge, la pancarta que penja des del monument industrial i els activistes que hi ha en la part alta de la torre
En imatge, la pancarta que penja des del monument industrial i els activistes que hi ha en la part alta de la torre / Antimilitaristes-MOC València

Una desena d'activistes han accedit al monument industrial de l'alt forn núm. 2 de Sagunt i han desplegat una pancarta enorme amb el lema "Stop vaixells de la mort". Els ecopacifistes, de les organitzacions Marfull-Agró i Antimilitaristes-MOC València, protesten per l'escala d'una embarcació de la naviliera estatal saudita, el Bahri Tabuk, provinent dels Estats Units, que consideren que "transporta amb gran probabilitat" armament cap a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, acusats de crims de guerra en la guerra del Iemen, per a atacar objectius civils. Pensen que, en la parada, "és possible" que es produïsca una càrrega d'armament espanyol.

Els activistes van pujar a l'estructura cap a les 18:30 hores de diumenge i asseguren que hi romandran "el màxim de temps possible per a poder observar la possible càrrega d'armament en el vaixell traficant d'armes". A banda de la pancarta gegant exhibeixen altres individuals, amb missatges com "Sagunt per la pau", "Ports tancats a les armes", "La guerra comença ací", "No serem còmplices: desobeïm les guerres" i "Comerç d'armes: tràfic de mort".

Segons les associacions, personal portuari de Gènova, escala habitual dels vaixells de la naviliera saudita, han documentat la presència en les bodegues dels vaixells d'helicòpters Apache, blindats, municions i vehicles fabricats als Estats Units i el Canadà. Les sospites de les organitzacions s'han vist reforçades per la notificació de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria d'una zona de prohibició temporal extraordinària de vol de drons al Golf de València, que abasta fins als voltants del recinte portuari de Sagunt, coincidint amb l'amarrament.

L'Aràbia Saudita, destinació del 25% de l'armament espanyol

L'Aràbia Saudita és la destinació del 25% de l'armament fabricat per Espanya. Marfull-Agró i Antimilitaristes-MOC adverteixen que l'estat espanyol podria carregar munició d'artilleria de 155 mm, que les forces armades saudites empren per a bombardejar des del seu territori les tropes iemenites. Segons dades del Ministeri d'Indústria i Comerç espanyol citades pels activistes, l'estat va vendre 8.500 projectils d'aquesta classe per valor de 26 milions el primer semestre de 2022. La Llei de Secrets Oficials impedeix conéixer el detall de les operacions, però els activistes calculen que els carregaments van haver d'embarcar-se si o si des de Sagunt, perquè durant 2022 cap altre port espanyol va ser visitat pels vaixells saudites.

La denúncia dels activistes s'estén a l'empresa consignatària, Bergé Marítima, que segons asseguren permet operar la naviliera saudita Bahri en ports espanyols. La consignatària ha amenaçat de denunciar per injúries les organitzacions per suggerir complicitat en el comerç d'armes i la guerra del Iemen.

Malgrat la treva que es manté al Iemen durant els últims mesos, l'Aràbia Saudita i els Emirats continuen comprant armament, sobretot als Estats Units. Embarcacions com Bahri Tabuk fan una mitjana de huit viatges anuals en cadascun dels quals s'estima que transporten una mitjana de 140 milions d'euros en armament estatunidenc, segons dades de lliure accés del servei de duanes dels EUA i d'estadístiques de comerç de l'ONU.

Multes de 500 € per una acció anterior

L'acció no violenta forma part d'una campanya secundada per més de 70 organitzacions socials valencianes contra la venda d'armes i la guerra del Iemen. En una protesta anterior, el desembre del 2019, sis activistes i un periodista van ser interceptats per la Guàrdia Civil a la zona de càrrega del recinte portuari i denunciants per l'Autoritat Portuària de València. S'enfronten a multes de 500 €, que han recorregut a la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Provincial de València.

També et pot interessar

stats