Què són els soterrars verds i per què són una tendència a l’alça?

Cada vegada més valencians opten per un sepeli respectuós amb el medi ambient

Columbaris per soterrar urnes ecològiques a Recordariu a Méstrida (Toledo)
Columbari per a soterrar urnes ecològiques a Recordarium a Méstrida (Toledo) / Facebook: Recordarium

Soterrars i medi ambient. Poden semblar dos conceptes diferents, però cada dia ho són menys. Quin és l'impacte d'un soterrar en el medi ambient? Aquesta és una reflexió que cada vegada es fa més gent. De fet, els soterrars verds o ecològics estan augmentant. També els anomenats soterrars naturals, que estan dissenyats per a tindre un impacte mediambiental mínim o, si més no, menor que els sepelis tradicionals. 

A Espanya no és encara una opció majoritària ni està tan estesa com en altres països europeus i d’Amèrica del Nord, però cada vegada es demanda més, i en la passada edició de Funermostra, a Fira València, va quedar palés que fer un soterrar de manera no contaminant és una tendència a l’alça i que anem cap a un nou paradigma funerari. Des del grup de serveis funeraris ASV (una companyia internacional que té la seu a la ciutat d'Alacant) remarquen que la demanda és creixent i que pràcticament totes les grans funeràries tenen almenys una opció ecològica en el seu catàleg. En un sentit semblant, l’Associació Nacional de Serveis Funeraris (Panasef) indica en el seu web que un 74% de les funeràries que hi formen part disposen d'opcions de taüts i urnes cineràries biodegradables.

Víctor Humanes, director de màrqueting i comunicació del grup de serveis funeraris ASV, explica que moltes de les persones que opten per un enterrament ecològic ja saben el que volen quan arriben a la funerària, però també n’hi ha d’altres que ho decideixen quan s'assabenten que existeix aquesta opció. L'empresa, igualment, ha notat un creixent interés per aquest tipus de servei des de les companyies d'assegurances, que volen incorporar-los a les opcions que ofereixen als assegurats i assegurades.

Quines són les opcions?

El soterrar verd és respectuós amb la protecció i conservació del medi ambient perquè el cos no és preparat amb productes químics, ni soterrat en un nínxol de formigó dins d’un taüt envernissat i amb elements no biodegradables. Partint d’aquesta base, hi ha diverses opcions per a fer un soterrar de forma sostenible, segons remarca Humanes. 

Existeixen els taüts ecològics, que tenen la mateixa usabilitat i destinació que els normals, però que estan fets de materials que tenen el porus obert i, per tant, es degraden amb el temps. A més, si s’opta per la incineració, al ser de fusta natural no se'n desprenen substàncies contaminants a l’atmosfera. Aquesta classe de taüt fa al voltant una dècada que es comercialitza a Espanya, assenyala Humanes. 

Urna cinerària biodegradable feta de pòsit de café recuperat dels bars d'Alginet (Ribera Alta)
Urna cinerària biodegradable feta de pòsit de café recuperat dels bars d'Alginet (Ribera Alta) / ECO Invéntame

Les urnes cineràries biodegradables han arribat més recentment al mercat espanyol, però n’hi ha una àmplia oferta perquè se’n fan de materials diferents com ara pòsits de café, matèria primera de les urnes de l’empresa d’Alginet (Ribera Alta) ECO Invéntame, una de les novetats amb més èxit de l’última edició de Funermostra. Com ocorre amb els taüts, les urnes ecològiques es poden dipositar en un nínxol on s’aniran degradant, però també es poden soterrar perquè es reintegren amb la natura. A més, si s’és amant dels oceans, n’hi han fetes de sal, que se submergeixen dins la mar i es desfan i retornen al medi natural, explica Humanes. 

Els taüts i les urnes cineràries ecològiques són una opció sostenible perquè s'acaben degradant i no deixen residu, però si a més de respectar el medi ambient es vol reintegrar en el cercle de la vida, és necessari que el receptacle on reposen les restes es deposite a terra. A Espanya l’oferta encara és limitada, però a poc a poc van apareixent més cementeris que ofereixen aquesta opció, com el parc de Roques Blanques al Papiol (Barcelona).

També existeixen els anomenats cementeris verds, prou comuns als països anglosaxons des de fa alguns anys, però de moment a Espanya només n’hi ha un a Méstrida (Toledo) anomenat Recordarium, on hi ha una gran varietat d’espècies d’arbres per a escollir on volem que se soterren o s’escampen les cendres. A més, també ofereixen l'opció d’escampar-les cendres en un llac, i compten amb una zona per a escampar o soterrar les cendres de les mascotes. 

Urnes arbre a València

Qui visca a València té una opció per a fer un soterrar ecològic sense haver de recórrer a una empresa privada. L’Ajuntament del Cap i Casal, des de la regidoria de Cementeris encapçalada per Alejandro Ramón, ha posat en marxa un servei d’urnes ecològiques gratuït disponible al crematori municipal que s’ofereix a tota la ciutadania. També si ja fa temps que la persona va ser incinerada o si les cendres venen d’un crematori privat.

L’urna-arbre, com s’anomena la iniciativa, consisteix a entregar les cendres en una urna ecològica juntament amb un esqueix d’un arbre típicament mediterrani com ara pi, carrasca, roure, olivera o alzina.

Urnes arbre de l'Ajuntament de València
Urnes arbre de l'Ajuntament de València / Ajuntament de València

La idea és que qui té una parcel·la de terreny o un jardí puga soterrar l’urna i plantar l’esqueix damunt, com es fa als cementeris verds però de forma particular. 

La iniciativa ha trobat una bona acollida. Segons les dades facilitades per la regidoria, des de l’1 de setembre fins al 17 d’octubre, de les 324 cremacions fetes, en 61 casos s’ha optat per aquesta opció, xifra que representa un 19% del total.  

També et pot interessar

stats