Quins són els millors llocs per a veure la pluja d’estreles a la Comunitat Valenciana?

Alpont, Titaigües, Culla o Torrevella són només alguns dels indrets on seure a la fresca per a observar el rastre de les llàgrimes de Sant Llorenç

Una estrela fugaç il·lumina el cel, en una imatge d'arxiu
Una estrela fugaç il·lumina el cel, en una imatge d'arxiu

Les estreles fugaces il·luminen aquestes nits el cel valencià. Les conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç es veuran millor que altres anys pel cicle lunar, per això, si les  les condicions de l’oratge ho permeten, passar la nit al ras, més allà d’una refrescant proposta d’estiu, pot convertir-se en una experiència per a disfrutar del fascinant món de les estreles. 

Quins són els millors llocs per a contemplar els Perseids, tot i no saber d'astronomia? A la Comunitat Valenciana hi ha diversos llocs privilegiats per a disfrutar d’aquesta proposta, encara que es pot provar sort en qualsevol espai obert del nostre territori, col·locant una hamaca amb el cap cap al nord i mirant cap al sud. 

  • La reserva starlight dels Serrans. Declarada des del 2017, la integren Ares dels Oms, Titaigües, Alpont i la Iessa. Són localitats on la il·luminació natural supera la contaminació lumínica i, per tant, es poden veure amb més claredat els Perseids. L’observatori astronòmic d’Ares dels Oms, pertanyent a la Universitat de València, permet veure el firmament a través dels telescopis, però amb una bona dosi de paciència, qualsevol lloc fosc d’aquests quatre municipis pot servir d’assentament per a disfrutar dels Perseids. 
  • A Culla, l’Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat també ofereix la possibilitat de contemplar, enmig de la foscor, el rastre dels Perseids. Aquest municipi, allunyat de la contaminació lumínica i a 1.000 metres sobre el mar, és una localització privilegiada per a l'observació del cel.
  • A les comarques del sud, les llacunes de la Mata-Torrevella també són un bon punt per a veure les Llágrimes de Sant Llorenç, encara que enguany es recomana evitar les concentracions de persones per la situació sanitària. 
  • Tot i que la contaminació lumínica impedirà, quasi amb total seguretat, observar les Llàgrimes de Sant Llorenç aquests dies a Castelló de la Plana, el planetari ofereix activitats d’observació del firmament cada dimecres a la nit del mes d’agost per a contemplar alguns dels fenòmens que es poden apreciar a través dels telescopis: els satèl·lits galileans o els anells de Saturn. A més, segons la fase de la Lluna, fins i tot aquestes observacions permetran veure les ombres i els cràters d’aquest satèl·lit, segons informen des del planetari castellonenc.

També et pot interessar

stats