Sis de cada deu visites al pediatre tenen una causa social

València acull aquest dijous un congrés de pediatria que reuneix especialistes d'arreu

Un pare i una filla, en la consulta d'una pediatra / À Punt NTC

Es calcula que sis de cada deu visites al pediatre tenen una causa social i no física. És una de les conclusions d'un congrés de pediatria que reuneix a València especialistes d'arreu del món, on també s'ha parlat de la necessitat de fer de les ciutats espais amics de la infància.

El 20% dels xiquets, xiquetes i joves, afirma la integrant de la societat internacional de pediatria social, Louise Thivank, no es consideren feliços. “És altament preocupant”, assegura. La salut mental és una de les principals preocupacions de la població més jove de tot el món, uns problemes que els pediatres es troben diàriament a les consultes.

“Vora el 60% de les consultes es deuen a trastorns adaptatius, i molts dels símptomes obeeixen a causes socials. A mesura que he anat investigant m’he adonat que no hi ha una causa que justifique el dolor abdominal constant, i que es pot deure a un problema de separació i conflicte dels pares o per un cas d’assetjament a l’escola”, explica Rafa Navarro, president del grup de pediatria social de la Societat Valenciana de Pediatria. 

D'això s'ocupa precisament la pediatria social, de com afecten els factors socials a la salut infantil. “Molts problemes apareixen durant la infantesa i després acaben als hospitals, quan es podrien evitar justament tractant de millorar les condicions de vida”, apunta el pediatre i especialista en Salut Pública a l’Argentina, Raúl Mercer. 

Especialistes de diferents països debaten a València, entre altres coses, sobre com fer de les ciutats espais amigables per a la infància. Un dels papers importants que juga aquest model de ciutat per a la infància, diu Jeff Goldhagen, president de la Societat Internacional de Pediatria, és escoltar els xiquets i xiquetes, entendre'n les necessitats i traduir-les en drets. “Estem obligats com a societat i com a adults a donar-los totes les ferramentes possibles perquè d’adults siguen feliços”, conclou Navarro. 

També et pot interessar

stats