Els sindicats veuen “insuficients” les retribucions del programa de reducció de llistes d'espera

El PP critica que hi ha més llistes d'espera amb molts més pacients esperant a ser atesos i a ser operats.

Personal sanitari treballant en un quiròfan
Personal sanitari treballant en un quiròfan / Europa Press

El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) i el Sindicat de Tècnics en Cures d'Infermeria (SAE) han qualificat “d’insuficients” les retribucions del pla de reducció de llistes d'espera. 

A més, han reclamat a la Conselleria de Sanitat Universal que incremente les compensacions econòmiques previstes per a determinats actes mèdics en el programa, que es basa en la realització d'activitat fora de la jornada ordinària amb mitjans propis del Sistema Valencià de Salut.

Aquest dilluns s’ha constituït la Comissió Tècnica de retribucions, en què s'ha conegut l'esborrany d'acord del Consell sobre el programa especial de productivitat i compensacions previstes. Segons el secretari general de CESM-CV, Andrés Cánovas, el projecte “és positiu en la seua filosofia perquè, per primera vegada, es respon al que reiteradament ha demanat aquest sindicat: pagar per acte mèdic realitzat”.

No obstant això, en un comunicat, ha lamentat que els “preus fixats inicialment no s’adiuen a la complexitat o la importància dels processos o tècniques que cal abordar”.

El sindicat ha indicat que, segons la Generalitat, el nou acord s'orienta a premiar l'eficiència dels equips mèdics mitjançant compensació econòmica i a garantir l'equitat en l'accés i temps mitjà d'espera. Contempla els principals actes quirúrgics amb més demora i pacients en espera, però a més inclou com a novetat la possibilitat de reduir les llistes d'espera de proves diagnòstiques.

Augment de les llistes d’espera

El portaveu de Política Social del Grup Popular, José Juan Zaplana, ha denunciat que el sistema sanitari valencià està pitjor ara que a l'inici de la legislatura. El PP ha criticat que hi ha més llistes d'espera amb molts més pacients esperant a ser atesos i a ser operats.

 

Segons Zaplana, en quirúrgica a desembre de 2017 hi ha 61.800 pacients esperant a ser operats, la qual cosa suposa 3.811 pacients més que en 2015. Així mateix, els populars asseguren que en consultes externes hi ha 18.544 consultes pendents més que en 2015, amb un increment de la demora de les cites d'especialitats en 6 dies, la qual cosa suposa un increment del 13,50% respecta al 2015.

També et pot interessar

stats