El síndic de greuges urgeix el Consell a pagar les ajudes d'ocupació a persones amb diversitat funcional

La demora de la Generalitat en les subvencions per als centres especials d'ocupació podria afectar el dret a la faena dels col·lectius vulnerables

El síndic de Greuges, José Cholbi
El síndic de Greuges, José Cholbi / Arxiu, Efe

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha demanat la "resolució urgent i el pagament" de les ajudes concedides el 2018 a persones amb diversitat funcional, tant en matèria de costos salarials com en adaptació de llocs de treball i unitats de suport dels centres especials d'ocupació (CEE).

Cholbi ha advertit que la demora en els pagaments d'aquestes ajudes pot "afectar l'aplicació efectiva del dret al treball" en aquest col·lectiu en situació d'especial vulnerabilitat. La investigació del defensor del poble valencià ha mostrat que es dona una incidència especial en les demores en els pagaments de les subvencions dels centres especials d'ocupació.

Aquests espais tenen com a funció principal proporcionar a les persones amb discapacitat "un treball productiu, remunerat i adequat a les seues característiques personals" amb la finalitat de facilitar-ne la integració laboral en el mercat ordinari de treball.

Segons les dades facilitades per la Conselleria, a la fi d'octubre del 2018, el 95% de les ajudes pels costos salarials de treballadors amb diversitat funcional ja s’havien concedit, encara que, com ha matisat el síndic de greuges, "tan sols el 5% s’havien pagat".

A més, ha detallat que els expedients relacionats amb les ajudes per a adaptació de llocs de treball i les ajudes d'unitats de suport, que el mes d'octubre es trobaven encara en fase de tramitació, es troben en una situació pitjor.

Per aquests motius, també ha recomanat a la Generalitat que regule mecanismes administratius per a agilitzar la convocatòria, la resolució i el pagament d'aquestes ajudes dirigides a garantir el dret al treball de les persones amb diversitat funcional.

També et pot interessar

stats