Simón, sobre el 8M: “Si es poden evitar les grans agrupacions de persones, millor”

Amb les manifestacions del 8 de març i la Setmana Santa en l’horitzó, s’hi recomana molta prudència.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest dijous
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest dijous / Mariscal (EFE)

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, i la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, han comparegut per a valorar la situació epidemiològica del coronavirus a Espanya. Malgrat que les dades estan millorant, Simón ha posat el focus en què la situació encara no és “bona”. En ser preguntat per les manifestacions del 8 de març, ha valorat que “si es poden evitar les agrupacions grans de persones, millor” tot i que depén molt de les agrupacions de persones, els riscs i la seua relació.

Simón ha sostingut que si les persones mantenen la distància, porten la mascareta i compleixen totes les mesures de precaució poden reduir “molt” els riscos, però no “a zero”. Malgrat això, ha insistit que la recomanació és evitar les grans agrupacions de persones. “I que no vaja cap persona amb símptomes”, ha afegit.

Setmana Santa, en l’horitzó

La Setmana Santa continua sent un dels temes sobre la taula. Fernando Simón ha tornat a recordar que s’està treballant en un document de mesures i que confia que per a la setmana que ve o, com a molt tard, la següent, “estiga” preparat. En qualsevol cas, ha assegurat que hi haurà temps per a la seua “aplicació”.

“Ja fa un any que començà l’epidèmia, hi ha hagut tres onades… seria una pena que, com estem ara, tornarem a començar amb molts casos, perquè el sistema sanitari ara no té capacitat de reacció davant un increment molt gran”, ha matisat. “L’objectiu és controlar la transmissió al màxim”, ha dit.

“Hem de pensar en situacions epidemiològiques i no en dades. A Setmana Santa el percentatge de persones vacunades de 80 anys serà elevat, però encara hi quedarà”, ha afegit la secretaria d’Estat de Sanitat. “Tindre poblacions de risc protegides és favorable, però hi hem de ser molt prudents”, ha corroborat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

L’estratègia de vacunació continua avant

Preguntada per les persones que pateixen malalties cròniques, Silvia Calzón, secretaria d’Estat de Sanitat, ha expressat que aquest grup començarà a vacunar-se una vegada que ho hagen fet “els majors de 60”. En aquest sentit, també ha mencionat que “els casos crònics tenen una prevalença alta en els majors de 60”, motiu pel qual una “bona part” de la població ja s’haurà vacunat.

També ha explicat que actualment la comissió de salut pública està treballant en un document de recomanacions per a les residències de majors que hagen completat el procés de vacunació, i que això permetrà, en principi, una relaxació de les mesures i condicions de seguretat. També s’està estudiant com abordar la campanya de vacunació corresponent al segon trimestre, moment en què la “disponibilitat de dosis serà molt major” en paraules de Calzón.

Poc més del 2% han rebutjat vacunar-se

La secretària d’Estat de Sanitat també ha respost algunes preguntes relacionades amb la vacuna d’AstraZeneca. Per exemple, si aquesta ha sigut rebutjada per alguna persona. Silvia Calzón ha explicat que no hi ha “competències” entre vacunes. “Pfizer i Moderna tenen unes característiques paregudes i uns grups diana, i AstraZeneca un altre”, ha matisat.

També ha posat el focus en les dades d'acceptació de la vacuna a Espanya, “realment positius”. Així, Calzón ha expressat que solament “poc més del 2%” han rebutjat vacunar-se", i que en alguns casos no és perquè no hagen volgut, sinó perquè han tingut alguna contraindicació o perquè han acabat de passar la malaltia.

També et pot interessar

stats